Laatste nieuws

Nog één mooi concertseizoen voor Kapel op ’t Rijsselt

Concertpodium Kapel op 't Rijsselt presenteert voor het nieuwe seizoen een aantrekkelijk en gevarieerd programma met musici en vocalisten uit binnen- en buitenland. Kapel op ’t Rijsselt heeft in de afgelopen jaren een uitstekende reputatie opgebouwd met een brede programmering van voorstellingen op zondagochtend. Van topvocalisten en -musici tot theatrale ensembles, jazz en wereldmuziek. Helaas zal na afloop van komend seizoen het doek vallen voor de organisatie.

Slotakkoord
Kapel kleinDe in 1954 herbouwde eenvoudige uitvoering van kapel Op 't Rijsselt, nu deel van het complex van Pluryn, Eefde De kapel op landgoed ’t Rijssel werd gebouwd in 1862 met giften van omwonenden. Na een brand werd in 1954 een eenvoudige kapel gebouwd. Het landgoed werd een zorginstelling (Mettray, daarna Rentray en nu Pluryn) waar het kerk­gebouw deel van uitmaakte. Het gebouw werd nauwelijks gebruikt en verloederde. In 1992 werd het gerenoveerd waarna het beheer werd over­gedragen aan de Stichting Kapel op ’t Rijsselt. Die organiseerde er vanaf 1994 zonder subsidies concerten die veel publiek trokken uit geheel Nederland, terwijl ook anderen er activiteiten in kunnen ontplooien zoals koor­repetities, muziek­lessen en programma's van de zorg­instelling.

Enkele maanden geleden ontving de stichting van eigenaar Pluryn, het bericht dat de lange en voor beide partijen bevredigende samenwerking zal worden beëindigd. Het lijkt erop dat Pluryn op landelijk niveau de mogelijkheid open wil houden om in de toekomst te kunnen voldoen aan nieuw­bouw mocht daar ooit behoefte aan zijn. In die visie is dan geen plaats meer voor de Kapel.
Dat betekent dat het publiek nog één seizoen kan genieten van een reeks zondag­ochtend­concerten op deze unieke plek.

Programma
ekaterina kleinEkaterina LeventalHet seizoen wordt op 24 september geopend door het Hexagon ensemble, bestaande uit vijf blazers en een pianist, met de in Oezbekistan geboren mezzo­sopraan Ekaterina Levental. Het programma Aire du poète bevat iconische werken van o.a. Mozart, Satie, Milhaud en de in Zutphen geboren componist Jan Brandts Buys.
Op 22 oktober komt het Belgische Kugoni Trio naar de kapel. De pianist, violist en saxofonist brengen klassieke werken in een verrassend jasje.
In november is het tijd voor de ‘fijn besnaarde stemmen’ van drie leden van het Nederlands Kamerkoor. Met gitarist Stefan Gerritsen brengen zij muziek uit de renaissance, via Bach, tot hedendaags repertoire.

CosyBrassQuartet kleinCosy Brass QuartetZoals vanouds komt er ook een sfeervol kerst­programma, dit maal het Cosy Brass Quartet met teksten van Fred Brouwers.
In 2024 volgen een Nieuwjaars­concert met het Marjolein Meijers Trio en cello-duo Two of a kind, een piano­recital door Maxime Snaterse, het Utopia ensemble, en tenslotte het Spaanse barok­­orkest Radio Antiqua.

Agenda Gorssel.nl
De voorstellingen worden ook vermeld in de agenda van Gorssel.nl. De concerten van de Kapel zijn populair en het advies is om niet te lang te wachten met reserveren. Dat kan via de website van de Kapel (zie link hieronder).

Kapel op ’t Rijsselt
(terrein van Pluryn)
Mettrayweg 21
7211 LC Eefde
Website

 
Gorssel, 1 september 2023

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends