Laatste nieuws

Kerk Gorssel wordt verbouwd tot multifunctionele ruimte

De kogel is door de kerk. Na langdurig intern overleg is besloten tot een ingrijpende verbouwing van het interieur van de kerk in Gorssel. Daarbij zullen de kerkbanken plaats maken voor een open ruimte en losse stoelen. De kerk wordt een flexibel in te richten ruimte die behalve voor de wekelijkse diensten ook geschikt is voor ander gebruik.

Ingrijpende verbouwing interieur
KerkGorsselInterieur2KLVeranderingen kosten bij kerkelijke organisaties doorgaans veel tijd en overleg, en gaan ook nog wel eens gepaard met emoties. Het kerkbestuur van de Protestantse Gemeente Gorssel-Epse had al jaren geleden het idee om de kerk in Gorssel geschikter te maken voor andere bijeenkomsten dan de eigen diensten. Het aantal kerkgangers loopt al jaren terug en met een flexibele kerkruimte kunnen ook andere inkomsten worden gegenereerd. De vaste banken zitten voor die plannen al gauw in de weg, maar het heeft ook wel wat, die statige banken, en veel kerkleden zijn er aan gehecht.
Na lang intern beraad is uiteindelijk toch besloten om alle banken te verwijderen. Zo ontstaat een grote ruimte die met losse stoelen en verplaatsbare podiumelementen voor iedere gelegenheid weer anders ingericht kan worden. Een ruimte voor zowel een kleine intieme opstelling als een grote bijeenkomst voor 500 toeschouwers. Denk naast de kerkelijke bijeenkomsten daarbij aan concerten, toneelvoorstellingen, tentoonstellingen en huwelijksvoltrekkingen.
Ook de preekstoel zal verdwijnen, maar wat blijft is het fraaie balkenplafond met de kroonluchters van kunstsmid Willem Jonkers.

Kerk drie maanden gesloten
KerkGorsselInterieur1KLMomenteel loopt nog een onderzoek naar de meest geschikte verwarming voor het gebouw. De installaties zijn verouderd en natuurlijk zijn energieverbruik en duurzaamheid belangrijke thema's. Als dat is afgerond zal opdracht worden verleend voor de verbouwing. Waarschijnlijk zal de kerk in de zomer drie maanden gesloten zijn. Het bijgebouw De Brink blijft wel gewoon geopend. Kerkdiensten kunnen dan gehouden worden in de kerk in Epse.

De restauratie van de toren, die vorige maand is afgerond, is bekostigd door de overheid en bepaalde fondsen. De toren dateert uit de 15 eeuw. Het is een rijksmonument en eigendom van de gemeente Lochem.

Kerk Epse
KerkEpse2KLDe verbouwing van de kerk in Epse is op wat details na inmiddels afgerond. Het gebouw is nu een van de vestigingen van het 'meerdaken-dorpshuis' voor Epse en Joppe. Het gedateerde interieur heeft plaatsgemaakt voor een moderne lichte en frisse kleurstelling en er zijn nu meer gebruiksmogelijkheden. Bijvoorbeeld voor het concert van zondag 18 januari van het ensemble Scordatura met muziek uit de 16e eeuw. Aanvang 11.30 uur, gratis entree.

Kerkbalans
De jaarlijkse actie Kerkbalans (18 t/m 31 januari) nadert en al die verbouwingen kosten natuurlijk veel geld. 70 vrijwilligers van de kerk gaan op stap om bij 700 adressen een folder te bezorgen, die voor een belangrijk deel is gericht op de gerealiseerde verbouwing van de kerk in Epse en de plannen voor de kerk in Gorssel. 'Help mee onze kerken en onze kerkgenootschap op te bouwen' zo staat het in de folder. De jaarlijkse Kerkbalans is goed voor ruim de helft van de inkomsten van de Protestantse Gemeente Gorssel-Epse. Andere inkomsten zijn bijvoorbeeld verhuuropbrengsten van gebouwen, rente-inkomsten en collectes. De kerk krijgt geen subsidie. Grootste kostenpost van de kerkelijke gemeente zijn personele lasten voor predikanten, organisten en kosters.


Meer:

 

Gorssel.nl
16 januari 2015

aa

bb

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends