Laatste nieuws

Kerk in Joppe in 2018 150 jaar

Het is in 2018 150 jaar geleden dat de r.-k. kerk in Joppe als parochiekerk in gebruik werd genomen.
Dat wordt herdacht en de eerste voorbereidingen zijn getroffen.

Jonge baron
Joppekerk150
Franciscus E.A. baron van Hövell tot Westerflier (1846-1926), woonachtig op ‘t Joppe en afkomstig uit een rooms-katholieke familie, wilde niet steeds naar Zutphen of Deventer reizen om de rooms-katholieke kerk te bezoeken. Jong als hij was, zorgde hij ervoor dat er in Joppe een kerk en pastorie gebouwd werd.
De eerste steen van de kerk – Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming – werd gelegd op 4 juni 1866 (de baron was pas twintig jaar!) en sinds 27 augustus 1868 is de kerk parochiekerk. Architect was H.J. Wennekers uit Zutphen. De kerk is een rijksmonument en de naastgelegen pastorie een gemeentelijk monument.

Orgel
In de kerk bevindt zich een uniek orgel uit 1899, een zogenaamd harmonium, gebouwd door Michaël Maarschalkerweerd, bouwer van voornamelijk grote orgels (onder meer in het Concertgebouw Amsterdam). Het orgel is in originele staat en heeft een bijzondere klank.

Jubileum
In 2018 staat de kerk er dus al 150 jaar. De geloofsgemeenschap Joppe wil dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan en de eerste voorbereidingen voor de herdenking zijn inmiddels begonnen.
Het is onder andere de bedoeling een (foto)tentoonstelling te organiseren en daarvoor is men op zoek naar oude foto’s die iets vertellen over de historie. Ook herinneringen en verhalen over het kerkelijk leven in Joppe zijn welkom.
Wie over foto’s, documenten en verhalen beschikt en die wil delen of erover vertellen, kan contact opnemen met Jo Oosterwegel, tel. 06-16272819 en Bertus Haarman, tel. 0573-432407. Zij staan iedereen graag te woord.


Redactie Gorssel.nl
6 april 2017

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends