Laatste nieuws

Kerkgebouw Epse behouden

Zoals eerder bericht heeft de Protestantse Gemeente Gorssel/Epse besloten vanwege op­lopende exploitatie­kosten het kerk­gebouw in Epse af te stoten. Omdat het gebouw betekenis heeft voor Epse was het de wens het kerk­gebouw te behouden voor het dorp en zo mogelijk ook voor de kerk­gemeenschap. Het was al bekend dat het gebouw per 1 november 2022 verkocht is, maar nu zijn meer bijzonder­heden naar buiten gebracht. Het kerk­gebouw blijft behouden.

Appartementen, fitness en vergaderzaal
Kerk Epse kleinKerk Epse, huidige situatieNieuwe eigenaar is een inwoner van Epse. Gesprekken en over­leg met een architect resulteren in het volgende plan: het kerk­gebouw blijft behouden, de voor­deur wordt op de oorspronkelijke plek terug­geplaatst en de zij­vleugel maakt plaats voor vier appartementen voor jongeren. De kerk­zaal wordt verbouwd tot fitness­ruimte. Verder komt er voor de dorps- en kerk­gemeenschap een vergader­zaal beschikbaar.

Van Bergkerk naar zaalkerkje 
Glasnegatieven Fotografen JH Rutgers Epse Lochemseweg 36 Ned Hervormde kerk nl dvsa 1521 125 0003 kleinKerk Epse 1934, met tramrails van de stoomtram Deventer-Borculo (Glasnegatieven Fotografen J.H. Rutgers, Collectie Overijssel, Beeldbank Deventer)De inwoners van Epse hoorden eeuwen­lang tot de Hervormde Gemeente Deventer. Ze moesten hun gods­dienstige verplichtingen vervullen in de Berg- of Sint Nicolaas­kerk in die stad: "Die van Gorssel kunnen in Zutphen en Deventer kerken, die van Eefde kunnen hun kinderen in Zutphen brengen en die van Epse gehoren tot Deventer op den berge te kerkcken, al­waer sie ook hare dooden ter eerde bestellen". Maar Deventer was voor veel Epsenaren te ver weg en het kerk­bezoek liep terug.
Dat was natuurlijk niet de bedoeling en in het begin van de twintigste eeuw ont­stond de behoefte aan een eigen kerk­gebouw of kapel. De Deventer kerk­voogdij kocht een stuk grond aan de Lochemseweg in Epse en zo kon Sophie Constance van der Feltz van Het Hassink op 19 mei 1930 de eerste steen leggen van een zaal­kerkje. Het ontwerp was belange­loos gemaakt door de Deventer architect J.D. Postma. Bij de eerste-steenlegging zei de Deventer predikant Ter Haar treffend: “Als de berg niet naar Mohammed komt, moet Mohammed maar naar de berg komen”. De kerk werd op 21 oktober 1930 ingewijd.

Samen met Gorssel
Epse was dus heel lang een wijk­gemeente van de Hervormde Gemeente Deventer, maar op 1 januari 1972 werden de kerkelijke grenzen met de provincie­grenzen gelijk­getrokken. Sindsdien is de grens tussen Gelderland en Overijssel ook de grens tussen de kerkelijke gemeenten in Deventer en Gorssel. De wijk­gemeente Epse en het kerk­gebouw gingen over naar de Hervormde Gemeente Gorssel (nu Protestantse Gemeente Gorssel/Epse). 
De Protestantse Gemeente Gorssel/Epse stoot na ruim 50 jaar het gebouw ‘met pijn in het hart’ af, maar als de plannen van nieuwe eigenaar werkelijk­heid worden blijft het gebouw behouden voor de dorps­gemeenschap van Epse.

Redactie Gorssel.nl
28 augustus 2022

 

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends