Zoals eerder bericht heeft de Protestantse Gemeente Gorssel/Epse besloten vanwege oplopende exploitatiekosten het kerkgebouw in Epse af te stoten. Omdat het gebouw betekenis heeft voor Epse was het de wens het kerkgebouw te behouden voor het dorp en zo mogelijk ook voor de kerkgemeenschap. Het was al bekend dat het gebouw per 1 november 2022 verkocht is, maar nu zijn meer bijzonderheden naar buiten gebracht. Het kerkgebouw blijft behouden.
Appartementen, fitness en vergaderzaal
Nieuwe eigenaar is een inwoner van Epse. Gesprekken en overleg met een architect resulteren in het volgende plan: het kerkgebouw blijft behouden, de voordeur wordt op de oorspronkelijke plek teruggeplaatst en de zijvleugel maakt plaats voor vier appartementen voor jongeren. De kerkzaal wordt verbouwd tot fitnessruimte. Verder komt er voor de dorps- en kerkgemeenschap een vergaderzaal beschikbaar.
Van Bergkerk naar zaalkerkje
De inwoners van Epse hoorden eeuwenlang tot de Hervormde Gemeente Deventer. Ze moesten hun godsdienstige verplichtingen vervullen in de Berg- of Sint Nicolaaskerk in die stad: "Die van Gorssel kunnen in Zutphen en Deventer kerken, die van Eefde kunnen hun kinderen in Zutphen brengen en die van Epse gehoren tot Deventer op den berge te kerkcken, alwaer sie ook hare dooden ter eerde bestellen". Maar Deventer was voor veel Epsenaren te ver weg en het kerkbezoek liep terug.
Dat was natuurlijk niet de bedoeling en in het begin van de twintigste eeuw ontstond de behoefte aan een eigen kerkgebouw of kapel. De Deventer kerkvoogdij kocht een stuk grond aan de Lochemseweg in Epse en zo kon Sophie Constance van der Feltz van Het Hassink op 19 mei 1930 de eerste steen leggen van een zaalkerkje. Het ontwerp was belangeloos gemaakt door de Deventer architect J.D. Postma. Bij de eerste-steenlegging zei de Deventer predikant Ter Haar treffend: “Als de berg niet naar Mohammed komt, moet Mohammed maar naar de berg komen”. De kerk werd op 21 oktober 1930 ingewijd.
Samen met Gorssel
Epse was dus heel lang een wijkgemeente van de Hervormde Gemeente Deventer, maar op 1 januari 1972 werden de kerkelijke grenzen met de provinciegrenzen gelijkgetrokken. Sindsdien is de grens tussen Gelderland en Overijssel ook de grens tussen de kerkelijke gemeenten in Deventer en Gorssel. De wijkgemeente Epse en het kerkgebouw gingen over naar de Hervormde Gemeente Gorssel (nu Protestantse Gemeente Gorssel/Epse).
De Protestantse Gemeente Gorssel/Epse stoot na ruim 50 jaar het gebouw ‘met pijn in het hart’ af, maar als de plannen van nieuwe eigenaar werkelijkheid worden blijft het gebouw behouden voor de dorpsgemeenschap van Epse.
Redactie Gorssel.nl
28 augustus 2022