De Lochemse gemeenteraad heeft in haar vergadering van 22 mei 2023 de Kernvisie wonen Gorssel vastgesteld. Dat betekent dat er groen licht is voor woningbouw op de inbreidingslocatie (weitje van) Mogezomp aan de Manegelaan en de uitbreidingslocaties Gorssel-Noordoost en Smitskamp (zuidwestkant van Gorssel). De vaststelling was niet unaniem: PvdA en LochemGroen stemden tegen het raadsvoorstel. De PvdA was tegen omdat de partij niet gelukkig is met het feit dat het verlies van sociale huurwoningen na sloop van De Bloemenkamp niet gecompenseerd wordt. LochemGroen vindt de locatie Gorssel-Noordoost geen geschikte locatie voor grootschalige woningbouw en stemde ook tegen. Tijdens de raadsvergadering werden ook de kernvisies wonen voor Barchem, Eefde en Epse/Joppe vastgesteld, dus de gemeente kan verder met het verwerven van gronden en het ontwikkelen van concrete bouwplannen.
Bij de behandeling van de kernvisies werden ook amendementen en moties aangenomen, waarvan enkele van belang zijn voor de ontwikkelingen in Gorssel.
Integraal plan locatie NoordoostLocatie Gorssel-NoordoostSteun was er voor een amendement van GroenLinks dat pleitte voor een integraal plan voor de gehele locatie Gorssel-Noordoost (in het raadsvoorstel was vooralsnog alleen het gedeelte dat grenst aan de Elfuursweg als bouwlocatie aangewezen). Het amendement vroeg om een integraal ruimtelijk plan voor de gehele locatie en de Wet Voorkeursrecht Gemeenten zou ter voorbereiding van een mogelijke ontwikkeling van de rest van het gebied na 2030 in stand moeten blijven.
Het amendement werd aangenomen, met tegenstemmen van LochemGroen en MmL.
Tiny housesLocatie Smitskamp (zuidwestkant Gorssel)De raad vond unaniem dat het eindelijk eens tijd werd om minstens één locatie aan te wijzen voor een proef met tijdelijke woonvormen zoals ‘tiny houses’. De wethouder gaf aan dat zo’n project op gemeentegrond vanwege jurisprudentie niet mogelijk is, maar dat er tijdens de inspraak een particulier aanbod gedaan was voor een locatie in Gorssel-Noordoost. Aan de gesprekken daarover wilde de gemeente wel meewerken.
Bloemenkamp
Van belang voor Gorssel was een motie van de PvdA, met mede-indieners GroenLinks, CDA, D66 en LochemGroen, waarin het college werd opgeroepen alsnog uitvoering te geven aan de motie van 22 maart 2021. In die motie werd het college opgedragen om bij de sloop van De Bloemenkamp te zorgen voor vervangende nieuwbouw voor de 39 verdwijnende woningen in de sociale huursector. Inbreidingslocatie Mogezomp, rechts op de foto (Manegelaan Gorssel)De motie werd destijds unaniem aangenomen, maar werd door het college (nog) niet uitgevoerd en compensatie is in de Kernvisie wonen Gorssel ook niet voorzien. (In de Kernvisie wordt gerekend met 45 nieuwe sociale huurwoningen. Na aftrek van de verdwijnende 39 Bloemenkampwoningen zouden er de komende jaren in Gorssel dus per saldo slechts 6 sociale huurwoningen bijkomen, op een totaal van 165 nieuwe woningen.)
De wethouder vond dat het college wel degelijk uitvoering aan de motie had gegeven, want de vroegere bewoners van De Bloemenkamp hadden immers elders onderdak gevonden. Deze reactie van de wethouder wekte de ergernis van de PvdA, want ‘de motie van maart 2021 ging helemaal niet over het regelen van nieuwe woningen voor de bewoners van De Bloemenkamp, maar over vervangende nieuwbouw voor de verdwijnende sociale huurwoningen’. De PvdA verbaasde zich verder over de houding van VVD en Gemeentebelangen, die destijds ook voor de bewuste motie gestemd hadden. Die partijen, evenals MmL, stemden nu tegen, dus de motie haalde het niet.
Habion
Overigens vertelde de wethouder nog dat woningcorporatie Habion (eigenaar van De Borkel) bereid is om in Gorssel plannen voor extra sociale woningbouw voor ouderen te ontwikkelen. Daarvoor moet dan wel eerst onderzoek naar nut en noodzaak worden gedaan.
Redactie Gorssel.nl
23 mei 2023