Laatste nieuws

Kippen van het ’OerBoerderijtje’ goed aan de leg

De ongeveer 250 kippen die sinds de zomer van 2023 rond het ‘Oer­Boerderijtje' aan de rand van Gorssel scharrelen zijn in­middels goed aan de leg. De kippen zijn overdag buiten op steeds een vers stuk land en ‘s nachts gaan ze veilig op stok in hun 'mobiele kippen­kar’.

Henneneitjes
Oerei 4 kleinDe kippen leggen gemiddeld negen eieren per tien dagen, dus er is bijna iedere dag een ei. Toen ze net begonnen te leggen, waren de eitjes nog klein. Judith en Marijn van het Oer­Boerderijtje: “Dat noem je hennen­eitjes. Ze worden vanzelf lang­zamer­hand groter en inmiddels hebben ze een normaal formaat”.

Vast ritme
Oerei 5 kleinKippen zijn gewoonte­dieren en vinden een vast ritme fijn. Daarom gaan bij­voorbeeld de lampen in de mobiele kippen­kar automatisch aan en het buiten­luik gaat altijd op dezelfde tijd open. ’s Morgens leggen de meeste kippen hun ei. Daarom gaan ze ‘pas’ om 11.00 uur naar buiten. Dat geeft meer rust in het hok, dan zijn de meeste eieren gelegd en is er dus ook de minste kans op eieren in de wei.
En als het 's avonds begint te schemeren, willen kippen van nature op stok. Omdat er licht brandt in de kar, komen ze dan allemaal zelf naar binnen om een plekje op de zit­stokken uit te zoeken. Zodra het echt donker is, gaat het buiten­luik automatisch dicht. Zo zitten de kippen 's nachts veilig binnen.

Eieraandeelhouder
Oerei 3 kleinDe eieren zijn dagelijks te koop in het zelfbedienings­kraampje aan de Dommerholts­weg in Gorssel. Daar kan gepind worden of contant afgerekend. Per verkocht doosje eieren wordt € 0,10 recht­streeks geïnvesteerd in extra bio­diversiteit op het terrein.
Ook is het mogelijk voor een vast bedrag per jaar ‘eier-aandeel­houder’ te worden via de web­shop van het Oer­Boerderijtje. Daarmee kun je voor een vast bedrag per jaar iedere week of iedere twee weken een doosje eieren op­halen. Dat scheelt iedere keer betalen en daarmee steunen mensen het initiatief om lokaal en duur­zaam voedsel te produceren. Aandeel­houder worden kan via de webshop van het Oer­Boerderijtje.

Lokaal 
Ooerei 1 kleinFoto's Janny SchiphorstHet was van begin af aan de bedoeling de eieren lokaal te verkopen in Gorssel en om­streken. En dat is gelukt: sinds kort zijn de eieren en verse eier­koeken ook te koop bij Bakkerij Terpstra in Gorssel en werken onder meer Restaurant ‘t Elf uur en Zo en Nu met de eieren van het Oer­Boerderijtje.

Het OerBoerderijtje
Dommerholtsweg 3, 7213 ET Gorssel 
Tel. 06-12649233
Website


Gorssel, 9 november 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends