Van 11 t/m 30 november 2024 staat in ’t Trefpunt in Gorssel een kledingrek waar je dameskleding en/of kinderkleding kunt ruilen. Een laagdrempelige en duurzame manier om je garderobe te vernieuwen. Gorssel.nl sprak met initiatiefnemers Margreet de Wit en Marloes van Schaik, beiden inwoner van Gorssel.
Wat inspireerde jullie om deze kledingruil te organiseren?
Marloes: "Margreet en ik zijn al enkele jaren actief binnen de buurtaanpak Gorssel-Noord, ondersteund door LochemEnergie. Ons doel is om buren samen te brengen en onze woningen en buurt te verduurzamen”. Margreet vult aan dat de buurtaanpak nu twee jaar bezig is en tot interessante acties heeft geleid. Margreet: "We hebben bijvoorbeeld expertsessies over isolatie en thuisaccu's en regenwaterafkoppeling georganiseerd. En ook 'gluren bij de buren', waarbij buurtgenoten die al duurzame maatregelen hebben getroffen, zoals het installeren van een warmtepomp, hun ervaringen delen. Deze kledingruil is een volgende stap om duurzaamheid te bevorderen en bewustzijn te creëren”.
Wat houdt de kledingruil precies in?
Margreet: "We organiseren een kledingruil voor dames waarbij mooie kleding, die er nog netjes uitziet en een tweede ronde mee kan, opgehangen kan worden aan een kledingrek. In ruil daarvoor kun je een ander kledingstuk uitzoeken. Het is een leuke manier om je garderobe te vernieuwen, en tegelijk iets bij te dragen aan het milieu. We beginnen eerst met een proef van een paar weken om te kijken of er animo is voor zo’n kledingruilrek”.
Hoe past deze activiteit binnen het grotere plaatje van jullie buurtaanpak?
Marloes vertelt dat de buurtaanpak niet alleen draait om het verduurzamen van woningen, maar ook om het versterken van de buurtbanden. "Activiteiten zoals deze kledingruil helpen om mensen op een informele manier samen te brengen en tegelijk bewustwording te creëren over duurzaamheid. Het laat zien dat we met kleine stappen een verschil kunnen maken, zowel in onze huizen als in ons dagelijks leven”.
Wat willen jullie met deze activiteit bereiken?
Margreet: "Ons doel is om bewustzijn te creëren over de milieu-impact van de mode-industrie en om duurzaamheid te bevorderen. De massale, snelle productie, het gebruik en dump van kleding gaat onder meer gepaard met CO2-uitstoot en vervuiling van grond en water door microplastics en chemische stoffen. Om kleding te maken is ook veel water nodig, zeker voor bepaalde materialen. In droge gebieden is dat soms zoveel dat de lokale bevolking onvoldoende drinkwater heeft. Ook wordt sommige kleding onder slechte en onveilige omstandigheden gemaakt, voor een zeer laag loon. Marloes vult aan: "Door kleding te ruilen in plaats van nieuw te kopen, kunnen we de vraag naar nieuwe kleding verlagen, wat leidt tot minder productie en daarmee minder uitstoot en belasting voor het milieu. Samen kunnen we met deze kleine acties bijdragen aan een duurzamere toekomst, en dat begint gewoon bij een ruil in de buurt!"
Waar en wanneer vindt de kledingruil plaats?
Marloes: "Het kledingruilrek staat op maandag 11 november in ’t Trefpunt in Gorssel, gelijktijdig met het begin van de Nationale Klimaatweek. Ik ben namelijk voor het derde jaar Klimaatburgemeester van de gemeente Lochem. Het kledingrek is een proef en blijft tot 30 november staan”.
Hebben jullie nog ergens hulp bij nodig?
Margreet: "De voorbereidingen gaan goed, maar we zijn nog op zoek naar een stabiel kledingrek van ongeveer 1 meter breed en mooie dameskleding en/of kinderkleding die mensen willen doneren als 'starter' aan het rek. We zoeken naar kleding die nog netjes en modieus genoeg is om een tweede ronde mee te gaan. Als iemand kan helpen met een kledingrek of extra kledingstukken, zouden we daar heel blij mee zijn! Neem dan contact op via
Meer lezen over de milieu-impact van kleding? Bezoek dan de website van Milieu Centraal.
Redactie Gorssel.nl
31 oktober 2024
Uw reactie is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Spelregels
In mijn atelier. Leuk initiatief!
Dorien Plaat