Biodiversiteit en met name de terugloop van het insectenbestand staan momenteel volop in de belangstelling. Boeren in de gemeente Lochem zetten zich graag in voor de bevordering van de biodiversiteit, zo blijkt uit het grote aantal aanmeldingen voor het project ‘Zonnebloemen voor Boer, Bij en Burger’, in initiatief van de Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt.
Zo ontstond er in de zomer van 2019 een zonnebloemenlint van 25 km langs de velden in de gemeente. Ook vanuit Gorssel waren er deelnemers (de maatschappen Menkveld–Wijnbergen, Makkink–Meijer, Boschloo en Steging). Op 10 mei 2019 vond bij Hennie Wijnbergen aan de Gorsselse Enkweg de feestelijke aftrap van het project plaats.
Tellingen
De zonnebloemlinten werden in de daarop volgende zomer druk bezocht door insecten, vlinders en vogels. Dat blijkt uit de tellingen die dit jaar in opdracht van ’t Onderholt gedaan zijn door Ecologisch adviesbureau Eelerwoude. Gemiddeld kwamen er dertig soorten insecten en vogels voor op de zonnebloemranden met kruiden, tegenover vijf soorten op de maïs.
Veel bestuivers (verschillende soorten hommels, vogels, vlinders en zweefvliegen) weten de weg naar de zonnebloemen dus te vinden. De kansen voor vogels en insecten worden nog groter als de bloemenlinten in najaar en winter blijven staan. Boeren die dat doen, krijgen volgend jaar een hogere vergoeding per meter.
Help de boeren en de biodiversiteit!
Om het project voort te kunnen zetten is geld nodig. ‘t Onderholt roept iedereen op daarbij te helpen door meters zonnebloemlint te ‘kopen’. Bijdragen kan vanaf vijf meter, voor € 1,10 per meter (minimaal een bedrag dus van € 5,50).
Deelnemende boeren willen volgend jaar graag weer meedoen. Zij moeten echter afwachten of burgers inderdaad genoeg meters zonnebloem met kruidenmengsel doneren. Doen dus!
Meters kopen kan via www.zonnebloemlint.nl.
Redactie Gorssel.nl
6 december 2019