Laatste nieuws

Kozakken in Gorssel

KozakkenKL 2-001Maxim Kowalew Don Kozakkenkoor in de protestantse kerk in Gorssel op 17 december 2014.
Klik op een foto voor vergroting en meer afbeeldingen.
Na tweehonderd jaar verschenen er opnieuw kozakken in Gorssel, maar nu met vreedzame bedoelingen. Het Maxim Kowalew Don Kozakkenkoor zong op 17 december 2014 tijdens zijn kerstconcert in de protestantse kerk in Gorssel de sterren van de hemel.
Het eerste deel van het programma bevatte religieuze werken uit de Russisch-orthodoxe traditie. Melancholische klanken, met een prachtige rol voor bariton en tenor, vulden moeiteloos de kerk. Bijzonder was ook dat tijdens het lied ‘Abendglocken’ de kerkklokken te horen waren. Het Ave Maria van Bach/Gounod werd mooi ingehouden gezongen.

Na de pauze kwam het koor zingend, nu met begeleiding van accordeon, naar het podium: het was tijd voor traditionele Russische en Kozakkenliederen. Vrolijk, aanstekelijk, maar toch ook weemoedig. Het concert werd afgesloten met kerstliederen, in het Duits gezongen.
Enkele toegiften volgden tot slot, waaronder het bekende Kalinka. Het publiek klapte enthousiast mee.
De kerk is heel geschikt voor evenementen zoals dit concert. De sfeer hangt er al, en de akoestiek is prachtig!

Het koor
KozakkenKL 1-001
Het zeven leden tellende koor is opgericht door Maxim Kowalew. Deze in Gdansk (Polen) uit een Russische vader en Duitse moeder geboren zanger/violist bewonderde op jonge leeftijd al de verhalen en liederen uit het Oosten, met name die uit de Kozakkentraditie. Na een internationale zangcarrière staat hij sinds de jaren negentig aan het hoofd van het Maxim Kowalew Don Kozakkenkoor, dat zijn thuisbasis in Keulen, Duitsland heeft. Zijn grote voorbeeld was de bekende dirigent van Russische Don Kozakkenkoor Sergej Jaroff (1896-1985).

Kozakkentroepen
Kozak
En hoe zat dat nou met die kozakken die tweehonderd jaar geleden in Gorssel verschenen?
In het najaar van 1813 werd Napoleon bij Leipzig verslagen. Kozakken, die met de Russische troepen meevochten, achtervolgden de Franse legers tot in Nederland. Zutphen en Deventer moesten nog bevrijd worden van de Fransen en de kozakken sloegen hun tenten op de heide bij Gorssel. Hun reputatie was hen vooruitgesneld, de bevolking was bang voor die woeste soldaten en verborg vrouwen en vee. Het dorp moest zorgen voor brandhout, paarden en proviand en werd leeggeplunderd.
Of de kozakken toen ook al mooi konden zingen, vermeldt de historie niet…

 
Gorssel, 18 december 2014

aa

bb

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends