Het eerste deel van het programma bevatte religieuze werken uit de Russisch-orthodoxe traditie. Melancholische klanken, met een prachtige rol voor bariton en tenor, vulden moeiteloos de kerk. Bijzonder was ook dat tijdens het lied ‘Abendglocken’ de kerkklokken te horen waren. Het Ave Maria van Bach/Gounod werd mooi ingehouden gezongen.
Na de pauze kwam het koor zingend, nu met begeleiding van accordeon, naar het podium: het was tijd voor traditionele Russische en Kozakkenliederen. Vrolijk, aanstekelijk, maar toch ook weemoedig. Het concert werd afgesloten met kerstliederen, in het Duits gezongen.
Enkele toegiften volgden tot slot, waaronder het bekende Kalinka. Het publiek klapte enthousiast mee.
De kerk is heel geschikt voor evenementen zoals dit concert. De sfeer hangt er al, en de akoestiek is prachtig!
Het koor
Het zeven leden tellende koor is opgericht door Maxim Kowalew. Deze in Gdansk (Polen) uit een Russische vader en Duitse moeder geboren zanger/violist bewonderde op jonge leeftijd al de verhalen en liederen uit het Oosten, met name die uit de Kozakkentraditie. Na een internationale zangcarrière staat hij sinds de jaren negentig aan het hoofd van het Maxim Kowalew Don Kozakkenkoor, dat zijn thuisbasis in Keulen, Duitsland heeft. Zijn grote voorbeeld was de bekende dirigent van Russische Don Kozakkenkoor Sergej Jaroff (1896-1985).
Kozakkentroepen
En hoe zat dat nou met die kozakken die tweehonderd jaar geleden in Gorssel verschenen?
In het najaar van 1813 werd Napoleon bij Leipzig verslagen. Kozakken, die met de Russische troepen meevochten, achtervolgden de Franse legers tot in Nederland. Zutphen en Deventer moesten nog bevrijd worden van de Fransen en de kozakken sloegen hun tenten op de heide bij Gorssel. Hun reputatie was hen vooruitgesneld, de bevolking was bang voor die woeste soldaten en verborg vrouwen en vee. Het dorp moest zorgen voor brandhout, paarden en proviand en werd leeggeplunderd.
Of de kozakken toen ook al mooi konden zingen, vermeldt de historie niet…
Gorssel, 18 december 2014
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels