Laatste nieuws

Kunstroute Gorssel-Eefde toont breed palet aan kunstuitingen

Op zeven locaties in Gorssel en Eefde gaven twaalf kunstenaars afgelopen weekend een inkijk in hun kunstwereld. Verrassend veel bezoekers genoten van een grote verscheidenheid aan kunst. Ook komend weekend zijn de ateliers nog geopend.

Verrassend
Kunstroute20Dorien Plaat in haar 'kunstcentrum achter de benzinepomp'
Fotografie: Janneke Roelofs
Zeker op de zonnige zaterdag, wat minder op de regenachtige zondag, wisten velen de Zomerse Kunstroute Gorssel-Eefde te vinden. Opvallend veel mensen uit Gorssel en Eefde zelf maakten gebruik van de laagdrempelige uitnodiging eens bij de kunstenaars binnen te kijken. Dat leidde tot reacties als: “hier loop ik zo vaak langs, nu ben ik pas de eerste keer binnen” en “wat een mooi kunst­centrum zit er achter de benzinepomp aan de Molenweg”.

Breed palet
Wat er te zien was, liep erg uiteen. Van fijnschilder Roman Reisinger in zijn atelier aan het Nijverheidsplein, de ikonen van Peter van den Hoven, moderne sieraden van Nicole van Heeswijk tot keramische kunst van Judith Mulder. Vele exclusieve kunstwerken waarbij de kunstenaars zelf aanwezig waren om uitleg te geven en soms om te laten zien hoe zij werken.

Coronaproof
Kunstroute34Agnes Oolthuis-WeelinkIedere kunstenaar had op eigen wijze inhoud gegeven aan de coronaregels. Schilder Agnes Oolthuis-Weelink had de lange carport als expositie­ruimte ingericht waarna via een wandeling om haar huis van buitenaf inkijk werd gegeven in haar woonkamer om nog meer schilder­werken te kunnen bewonderen. Daarbij waren ook de twee werken te zien die deel uit hebben gemaakt van de achtdelige TV-serie Koppensnellers.

Kunst en brocante
In Atelier De School aan het Nijverheids­plein was er niet alleen interesse voor de expositie in de galerie, maar kwamen ook vele mensen voor het antiek en de brocante. Zaterdag was het daar heel druk, zondag door het slechte weer wat minder dan zaterdag. Maar, oerverzamelaar Bert Kreeftenberg genoot van de interesse voor zijn Atelier. De regen deed daar niets aan af.

Internationaal niveau
Kunstroute09Fijnschilder Roman Reisinger (links) in gesprek met Gorssel.nl-verslaggever Jan de HaanProfessioneel fijnschilder Roman Reisinger vertelt dat hij het voor zijn werken vooral moet hebben van interesse op nationaal en inter­nationaal niveau. Hij is zeven dagen in de week met zijn werk bezig, kan zich daar soms ook moeilijk van losmaken en moet dan op dit soort open dagen soms behoorlijk omschakelen. Mooi om te horen hoe hij met een schildersstok werkt. Door zijn deelname aan de Kunstroute hebben bezoekers de kans de vaak kostbare werken van dichtbij te bewonderen.

Achter de benzinepomp
De vier kunstenaars die hun atelier aan de Molenweg achter de benzine­pomp hebben, vormen samen een waar kunst­centrum. Schilder Dorien Plaat werkt daar vijf dagen in de week en verwonderde zich erover dat vele mensen uit het dorp hun atelier niet kennen. Ze was blij verrast dat er vooral zaterdag, toen er rond 100 bezoekers waren, zoveel mensen haar en haar collega’s wisten te vinden. Dat onderschrijft Nicole van Heeswijk die zelfs het voordeel van de regenachtige zondag inzag. “Mensen die dan nog komen, zijn vaak ook heel serieuze mensen." Nicole werkt veel in opdracht, vaak met materiaal dat hergebruikt wordt. In hetzelfde kunstcentrum laat Judith Mulder met groot enthousiasme haar keramische kunst zien. Mooie vormen, mooie kleuren.
Van Ted Kahmann zijn in het kunstcentrum prachtige emaille objecten te bewonderen.

Middeleeuwse ikonen
Kunstroute32Ikonen van Peter van den HovenPeter van den Hoven had zijn volledige woonkamer ingericht als expositie­ruimte. Hij is al 22 jaar bezig met het schilderen van Ikonen. Dit zijn schilderingen op houten panelen met afbeeldingen uit de bijbelse boeken. Hij geniet van de interesse voor zijn werken en liet blijken graag uitleg te geven.

Ook portretschilder Boukelien Schenkels-Brinkman had aan belangstelling niet te klagen. Ook bij haar en het brocante-atelier van haar echtgenoot moest soms even als ‘politieagent’ opgetreden worden om de coronaregels in acht te houden. Boukelien vertelt enthousiast over haar werk en dat zo’n kunstroute ook extra opdrachten oplevert.

Muzikale omlijsting
Kunstroute35Boukelien SchenkelsHet initiatief van deze kunstroute werd genomen door Nikko Versluis van Galerie Nikko, gevestigd op Klein Landgoed De Isselwaard aan de Mettrayweg in Eefde. Hij kijkt terug op een heel geslaagd weekend waarin hij beide dagen zo’n 80 bezoekers in zijn atelier mocht ontvangen. Nikko kijkt al uit naar het volgende weekend, waarin zijn vrouw pianospelend voor een muzikale omlijsting zal zorgen.

Ook volgend weekend
Voor degenen die dit alles gemist hebben, of de kunstenaars nog een keer willen bezoeken is er volgend weekend een nieuwe kans. Het tweede weekend van de Kunstroute vindt plaats op zaterdag 5 en zondag 6 september a.s.
 

Redactie Gorssel.nl
31 augustus 2020

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends