Laatste nieuws

Lezing Bud Wichers: ‘Foto's uit de hel’

De Gorsselse oorlogs­fotograaf Bud Wichers maakte in het voor­jaar van 2022 reportages vanuit het oorlogs­gebied in Oekraïne. Hij deed daar enkele keren verslag van voor Gorssel.nl. Zijn laatste bericht dateert van 3 juli 2022, na zijn terug­keer in Gorssel. Bud is van plan binnenkort terug te gaan naar Oekraïne. 
Op vrijdagavond 28 juli 2023 verzorgt Bud in de Walburgis­kerk in Zutphen een lezing over zijn werk in oorlogs­gebieden, met de titel ‘Foto’s uit de hel’. 

De lezing
Bud Wichers kleinBud WichersBud: “Ik krijg altijd veel vragen over het werk in conflict­gebieden. In mijn lezing zal ik er een aantal beantwoorden, zoals ‘hoe over­leef je een oorlogs­gebied’ en ‘hoe werk je veilig in een ramp­gebied’. 
Bud reisde de hele wereld af als rugzak­journalist. Hij struinde 20 jaar lang brand­haarden en crisis­gebieden af. In zijn lezing vertelt Bud hoe hij zijn reizen voor­bereidt, hoe hij werkt in gevaarlijke gebieden en tenslotte hoe hij omgaat met traumatische gebeurtenissen. Hij geeft ook eenvoudige en praktische overlevings­tips.

Persoonlijke missie
 BUD4220 001 kleinEen van de foto's van Bud Wichers uit Kiev (maart 2022)Het is Buds missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren. Bud ziet het maken van zijn foto­reportages als een persoonlijke missie. “Sommige dingen moet ik gewoon met de wereld delen. Ik gebruik mijn ervaringen en foto's als inzet voor maatschappe­lijke discussie. Abstracte termen als ‘vrijheid’, ‘mensen­rechten’ of ‘goed en kwaad’ probeer ik diep­gang te geven en van context te voorzien”. Voor diverse media deed hij onder meer verslag uit Oekraïne, Irak, Afghanistan, Libië, Egypte, Venezuela, Palestina, Syrië en Koerdistan. Hij leverde beelden aan het ANP, AFP, Reuters, Hollandse hoogte, CNN, France24, Al-Jazeera, Telegraaf, BBC, AD en Disway uit Indonesië.

Informatie
De lezing vindt plaats op 28 juli 2023 tijdens de World Press Phototentoonstelling in de Walburgis­kerk in Zutphen. De avond is alleen toegankelijk voor degenen die een combinatieticket hebben. Kaarten zijn te bestellen via: https://walburgiskerk-zutphen.weticket.com/.
Met dit combinatie­ticket kunt u de tentoonstelling bezoeken (deuren open vanaf 19.00 uur) en de lezing bij­wonen (vanaf 20.00 uur tot ongeveer 21.30 uur). Het aantal bezoekers is in de avond beperkt en daarmee is er ruime gelegen­heid om de tentoonstelling te bezoeken.


Gorssel, 24 juli 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends