Laatste nieuws

Lezing over permacultuur in de Wereldwinkel

Op 27 november 2014 wordt in de Wereldwinkel van Gorssel een lezing over permacultuur gehouden. 
De lezing is bedoeld om uitleg te geven over permacultuur als nieuwe vorm van voedselproductie, maar ook om te inventariseren wat de mogelijkheden zijn voor een permacultuurproject in of rond Gorssel.

Permacultuur
Organisatoren Chris Kuypers en Caroline Reyneveld: “Steeds meer mensen denken na over andere manieren van voedselproductie en gaan ermee aan de slag. Zo zijn er lokale boerenmarkten, restaurants die werken met  regionale producten en stadsmoestuinen. En in Gorssel hebben we de Zorgtuin.” 
Permacultuur is een van die nieuwe vormen van voedselproductie. Taco Blom, eigenaar van de Belgische proefboerderij ‘Samenland’, begeleidt een aantal projecten in Nederland en België en geeft tijdens de lezing uitleg over permacultuur. De lezing is ook bedoeld om te inventariseren wat de behoeften en mogelijkheden zijn om in of nabij Gorssel zo’n project op te starten.

Voedsel voor de toekomst
Perma aardbeientorenAardbeientoren
Permacultuur is een duurzame methode van voedselproductie, die vraagt om vooruit te kijken: ‘wanneer we nú beginnen kunnen we over een paar jaar oogsten’. Er is al veel ervaring met permacultuur. Chris en Caroline: “Op de proefboerderij ‘Samenland’ is in een paar jaar tijd een zeer krachtig systeem ontwikkeld. Met als resultaat: veel vitaal en lekker voedsel. Een grote groep mensen en diverse restaurants nemen het voedsel af en willen niet anders meer”. 

Lokaal en duurzaam
Een van de uitgangspunten van permacultuur is kleinschaligheid. Dit maakt de werkwijze intensiever en dat biedt nieuwe kansen om diverse groepen uit de samenleving te betrekken bij de voedselproductie: samen werken aan het voedsel van de toekomst.
Chris en Caroline: “Het zou fantastisch zijn om hier in (de buurt van) Gorssel onder de bezielende leiding van Taco Blom ook een stuk grond om te toveren tot zo'n voedselproducerend permacultuurproject. Dit zou meerdere doelen kunnen dienen. Want behalve voedsel zou het een plek kunnen zijn waar mensen samen komen en samen werken, en waar een aantal mensen een inkomen uit zou kunnen halen. Maar ook kunnen mensen met bepaalde beperkingen er een zinvolle dagbesteding en daarmee een plaats in de samenleving vinden; ook zijn er in dat geval mensen nodig zijn die hen daarbij begeleiden. Er kan het hele jaar door gezond en lekker voedsel geoogst worden en restaurants en markten kunnen deze producten weer verwerken.” Alle voedsel is op deze manier lokaal en duurzaam.

Informatie
De lezing door Taco Blom vindt plaats op donderdag 27 november 2014 om 19.30 uur in de Wereldwinkel van Gorssel aan de Hoofdstraat 43 (tegenover het nieuwe museum). Om een inschatting te hebben van het aantal deelnemers is het fijn als u zich even meldt op
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Voor meer info: www.permacultuur.eu 


Gorssel, 13 november 2014


Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends