Laatste nieuws

LochemGroen! wil beschermde status voor bomen

De kap van vijf Amerikaanse eiken aan de Elfuurs­weg in Gorssel/Joppe op 2 december 2022 leidde bij veel inwoners van Gorssel en omgeving tot verontwaardi­ging. De eigenaar van het aanliggende perceel wilde 75 laan­bomen aan de Elfuursweg, Huzarenlaan en Dommerholtsweg kappen, maar de gemeente werd gewaarschuwd door om­wonenden en legde het werk direct stil. 
De fractie van de politieke partij ‘LochemGroen!’ was ter plekke aanwezig om te protesteren tegen de kap. De partij stelde ver­volgens mondelinge en schriftelijke vragen aan B&W van de gemeente Lochem, maar is teleur­gesteld in de reactie van het college. 

Eigenaarschap onduidelijk
Bomenkapmeldpunt kleinKap Elfuursweg, Gorssel (Foto:Bomenkapmeldpunt.nl)Uit de antwoorden van het college is af te leiden dat het nog steeds niet duidelijk is of de bomen van de aan­vrager of van de gemeente zijn. Feit is wel dat de bomen op grond van de gemeente staan en dat de gemeente de bomen in onder­houd heeft. Het college laat ook weten dat de aanvrager een kap­melding voor 75 bomen bij de provincie had gedaan. De termijn waar­binnen gekapt zou mogen worden was echter al ver­streken en bovendien was de herplant­plicht van eerder door dezelfde aanvrager op een andere plek gekapte bomen nog niet uit­gevoerd. Reden voor de gemeente om de kap voor­lopig stil te leggen.

Via de provincie
In zijn reactie geeft het college aan dat kap van meer dan twintig bomen in het buitengebied op grond van de Wet natuur­bescherming gemeld moet worden bij de provincie. Tegen een melding is geen bezwaar mogelijk, omdat er geen sprake is van een ver­gunning. De provincie geeft meldingen niet door aan de betreffende gemeente, ook niet als de gemeente daar­om vraagt. Wel kun je, als je op de hoogte bent van de melding, de provincie vragen of op de juiste wijze is getoetst. En een eventuele kap kan worden tegen­gehouden door een voorlopige voor­ziening te vragen bij de recht­bank, afdeling bestuurs­recht. LochemGroen!: ”Wij willen daarom dat kap­meldingen aan de gemeente worden door­gegeven. Immers: je kunt  een voorlopige voorziening vragen, maar dan moet je  wel  op de hoogte zijn”.

Bomen beschermen via APV
LochemGroen! wil ook dat er een mogelijk­heid komt om bepaalde groepen bomen in het buitengebied via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) het predicaat ‘beschermd laan­gezicht’ te geven. In - bijvoorbeeld - de gemeente Epe is dat al wel mogelijk. Hierdoor moeten inwoners die bomen willen kappen ook bij de gemeente aan­kloppen. Het college zegt in antwoord op de vragen van LochemGroen! hier tien jaar geleden niet voor te hebben gekozen vanwege de hoeveel­heid werk die dat met zich mee­brengt.
LochemGroen!: “Wij vinden dat bomen in het algemeen en laan­bomen in het bijzonder meer bescherming verdienen dan nu blijkbaar door de provincie geboden wordt. Het coulissen­landschap staat in bijna ieder beleids­document als hét belangrijkste argument voor toeristen om hier te verblijven en voor inwoners als reden om hier te willen wonen. Daarbij is er een grote opgave voor klimaat en bio­diversiteit”. 
LochemGroen! roept inwoners op zich uit te spreken voor een beschermde status van laan­bomen in een APV. Raadslid Tjitske Ypma: “Dat kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ter attentie van raad en college en het onder­werp komt op de agenda”.

Gorssel, 28 januari 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends