Laatste nieuws

Loetje welkom, maar liefst wel met de naam Roskam!

De exploitatie van De Roskam in Gorssel wordt overgenomen door horecaonderneming Loetje. Loetje zal naar verwachting begin april 2016 zijn deuren openen.
De reacties uit het dorp zijn positief en ook de vele reacties op de Facebook-pagina van Gorssel.nl zijn enthousiast. Wel wordt het door veel mensen jammer gevonden als de al vier eeuwen lang bestaande naam 'Roskam' zou verdwijnen. 

Spil in het dorp
 Hotel De Roskam Fotocollectie Gorssel arch.nr. 5.065Hotel De Roskam, Fotocollectie RAZ (arch.nr. 5.065) De Roskam is al eeuwen een belangrijke spil in het dorp Gorssel. De vergaderingen van de vroegere marke Gorssel, soms gecombineerd met die van de marke Eschede, werden vier eeuwen geleden al in De Roskam gehouden. Dat er in ieder geval in 1632 in De Roskam wijn werd geschonken blijkt uit een rekening uit dat jaar. Toen dronk de marke Gorssel ‘bij Hasken Franken in De Roskam’ een beker wijn op het zojuist genomen besluit om de kerktoren ‘met tien voet’ te verhogen.

Van der Meij
Ruim een eeuw later, in 1751, legateerde weduwe Aeltjen Aelbers "het huis in het dorp Gorssel, alwaar de Roskam uithangt" aan haar huisknecht Willem van der Meij en diens vrouw. Hierna bleef De Roskam generaties in het bezit van dezelfde familie Van der Meij. In 1912 stelde de familie  van der Meij een gedeelte van zijn grond naast het hotel gratis beschikbaar aan de gemeente Gorssel voor de bouw van een gemeentehuis. Het gemeentehuis is, na een grondige verbouwing, nu onderdeel van Museum MORE. Dat De Roskam en zeker ook de familie Van der Meij een belangrijke rol in Gorssel speelden, is te zien aan de vele reacties op het bericht van 4 januari 2015 op Gorssel.nl over het overlijden van Harry van der Meij, de laatste ‘Van der Meij van De Roskam’. De stamtafel in De Roskam was een begrip. Veel verenigingen hadden er hun thuisbasis en er zijn heel wat feesten en partijen in zaal ‘Concordia’ gevierd, ook na het tijdperk Van der Meij.

Enthousiaste reacties
Er wordt alom enthousiast gereageerd op de voortzetting van de exploitatie van De Roskam door Loetje.
Voor Gorssel is het fijn als er weer een horecagelegenheid is waar Gorsselnaren elkaar kunnen treffen, maar ook bezoekers van het dorp in een gezellig etablissement kunnen uitrusten van of zich voorbereiden op een bezoek aan museum en dorp. Er worden via Facebook al afspraken gepland en men verheugt zich op een zomers verblijf op het terras.

Naam Roskam moet blijven
Opvallend is wel, dat veel Gorsselnaren (maar zij niet alleen) het erg fijn zouden vinden als de naam Roskam behouden zou kunnen blijven. De Roskam, zo is de veel gehoorde opvatting, is immers al heel lang een begrip in het dorp, maar ook daarbuiten. En al ging het de laatste tijd wel een beetje anders dan gewenst, men vindt dat je rustig kunt stellen dat de naam Roskam een ‘merk’ is. Het zou toch jammer zijn als daar geen gebruik van gemaakt zou worden. Ook de Dorpsraad Gorssel heeft vragen gekregen en is van plan hierover met de nieuwe uitbater in gesprek te gaan.


Gorssel.nl
7 januari 2016

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends