Gerooide eikenbomen langs Paleis Het Loo in Apeldoorn krijgen een tweede leven. Het hout wordt gebruikt voor een nieuwe vloer in de balzaal. Gorsselse meubelmaker Maarten Kien heeft de stammen verwerkt tot 400 vierkante meter planken. Een prachtig project dat uitstekend past in de duurzame en circulaire werkwijze van zijn bedrijf Kien met Hout.
Kien met Hout
Maarten Kien was manager in het bedrijfsleven, maar ruilde ruim tien jaar geleden zijn zekere bestaan in voor een leven als ondernemer waarin hij zijn eigen keuzes kon maken. Met zijn bedrijf Kien met Hout maakt hij ambachtelijke meubels, meestal op bestelling en naar wens van de klant. Hij heeft daarbij invloed op iedere schakel in de keten. In Hummelo plant hij zijn eigen bomen, stammen worden eerst gewaterd in de IJssel en het onderstel van tafels zijn van gerecycled staal. Aan de rand van Gorssel, aan de Zutphenseweg in de buurt van Quatre Bras heeft Maarten zijn ‘werf’ zoals hij het zelf graag noemt.
Bijzondere samenwerking
Paleis Het Loo wordt grondig gerenoveerd en vernieuwd. Daarbij moest ook een monumentale bomenrijen bij de paleistuin worden gekapt, omdat veel bomen in slechte staat waren. Vorig jaar viel een eik tegen een paleisvleugel en een beuk tegen het entreegebouw. Een deel van de eikenbomen is even oud als het paleis zelf, 335 jaar. Vanwege de slechte staat van de bomen was veel twijfel over de kwaliteit van het hout. Een uitdaging voor Maarten: “Als je inzoomt is er altijd iets moois van te maken. Elke boom heeft een geheugen, een eigen dagboek... hoe verder je zaagt, hoe verder je terugbladert in dat dagboek."
Uit de bomen worden 26.000 plankjes van 12 millimeter dik gehaald. Het resterende hout wordt zoveel mogelijk op andere plekken in het paleis verwerkt.
In onderstaande video is te zien hoe de bomen worden verwerkt tot planken voor de vloer van de balzaal van het paleis.
Gorssel, 25 februari 2021
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels