Laatste nieuws

Magazine Naober viert 12,5 jarig jubileum in Gorssel

Onder de titel Olde Leu, Nieje Leu gaat plattelands­magazine Naober zaterdagmiddag 9 november 2019 in Gorssel op zoek naar nieuwe spelregels voor het ‘naoberschap’. Is Inburgeren op het platteland noodzaak? Met dit plattelands­forum viert het magazine het 12,5-jarig bestaan.

Inburgeringscursus voor nieuwkomers?
NaoberHet samenspel tussen nieuw­komers en oor­spronkelijke bewoners stokt, signaleert Naober. Soms is het water en vuur, al gaat het ook vaak goed. Tijdens de jubileum­­viering in Gorssel worden de resultaten van een enquête gepresenteerd onder de lezers van het blad. Zij geven hun opvatting weer hoe oud en nieuw met elkaar om kunnen gaan. Moet er bijvoorbeeld een inburgerings­cursus komen voor nieuw­komers? Of moet ‘oud’ meer openstaan voor de nieuwelingen, die er mede voor zorgen dat het platteland leefbaar blijft? En hoe sterk hecht iedereen aan oude tradities? Allemaal vraagstukken die in het forum aan bod komen. Naober sluit dat af met een serie aanbevelingen om het nieuwe samenspel op het platteland te versterken. Samen moeten ze bouwen aan een leefbare toekomst op het platteland.

Rasechte Amsterdammer vs. varkensboer
Volgens forumlid en schrijver A.J. Snijders gaat het vooral om aanpassen als je op het platteland gaat wonen. “Ik ben hier later gekomen dan zij die hier woonden. Ik zal er niets van zeggen, ook al stoor ik me aan sommige gebruiken.” Snijders is een rasechte Amsterdammer en woont sinds 1971 in de Achterhoek. Bij zijn visie sluit de directeur van Stimuland en oud voorzitter van de Producenten­organisatie Varkens­houderij, Ingrid Jansen zich aan. Al vindt ze wel dat boeren ook naar zichzelf moeten kijken. “Boeren zeggen vaak, de burgers begrijpen ons niet. Maar is het omgekeerde niet evenzeer het geval?” Zij signaleert verder dat er in de maatschappij geen begrip meer is voor elkaar. “Dat sijpelt ook door naar het platteland, zeker met nieuw­komers erbij. We moeten goed met elkaar omgaan, en in gesprek blijven.”

Tot elkaar veroordeeld
naobertrans klein “Nieuwkomers en oor­spronkelijke platte­landers zijn tot elkaar veroordeeld. Dat besef is er te weinig bij beide groeperingen”, constateert forumlid Henk Robben, oud burgemeester van Wierden en voorzitter van de jury voor Mien Naober-prijs. En wetenschapper Joost Gieling stelt vast dat nieuw­komers onbewust vinden dat het zus of zo moet. Allemaal veel te snel en te weinig oog voor gevoelig­heden.”
Het debat onder leiding van Naober hoofd­redacteur Marsha Walraven wordt vooraf gegaan door een terugblik op 12,5 jaar Naober.

Zaterdag 9 november in de Gorsselse kerk
De jubileumbijeenkomst wordt gehouden in de kerk van Gorssel op zaterdag 9 november. Aanvang 14.00 uur. Iedereen mag meepraten over het nieuwe naoberschap!
Opgeven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via deze link

  
Gorssel, 31 oktober 2019

   

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends