Laatste nieuws

Maritieme meezingers in 't Trefpunt

In de grote hal van ’t Gorsselse Trefpunt stonden op zaterdag 15 maart zo’n 250 man uit volle borst te zingen. Ook dit jaar organiseerde het Gorssels shantykoor ‘Op Koers’ weer een korenfestival waaraan ook vier andere, gerenommeerde koren deelnamen.

Gevarieerd repertoire
Shantykorenfest2014 325 10Foto's: Willem de Rode.
Klik op de foto voor vergroting en meer foto's.
“De zangstijlen, klankkleur en repertoire van de deelnemende koren zijn nogal verschillend”, vertelt Henk Abels, organisator en 2e voorzitter van ‘Op Koers’. “Niet alleen de bekendere, meestal wat oudere zeemansliederen worden gezongen, maar ook moderner repertoire, bekend van onder meer de Blue Diamonds, Rob de Nijs en Maggie McNeal. Gelukkig dient zich een wat jongere generatie koorleden aan, waardoor het repertoire zich ook verjongt”.
Shantykoor ‘Op Koers’ bestaat inmiddels alweer 12 ½ jaar. “Tijdens de recente jaarvergadering werden 32 leden van het eerste uur in het zonnetje gezet”, aldus Abels. “Ons koor telt 65 leden, een dirigent en 4 muzikanten en is springlevend”. 

Wethouder Kottelenberg opende het festival, dat goed werd bezocht. Bij de entree van 't Trefpunt, in de grote hal en op het podium stonden allerlei authentieke objecten uit de zeevaart, afkomstig uit de verzameling van Hennie van der Most. 

Concours-element
Shantykorenfest2014 325 12Het shanty-festival wordt niet alleen voor de gezelligheid gehouden, maar bevat wel degelijk een concours-element. Er staat immers een fraaie wisselbeker op het spel. De deelnemende koren, ‘Het Sokkenbuurt Zeemanskoor’ uit Ugchelen –zij verdedigden de wisselbeker -; ‘De Oostvaarders’ uit Almelo; ‘Kantje Boord’ uit Vaassen en ‘De Leesangers’ uit Enter werden beoordeeld door de dirigent en de muzikanten van ‘Op Koers’. Uiteraard deed dit koor buiten mededinging mee. Niet slechts de zangkwaliteiten werden beoordeeld, maar ook de uitstraling en de uitmonstering van de koren.
Uiteindelijk ging ‘Het Sokkenbuurt Zeemanskoor’ er –alweer- met de zege vandoor en kreeg de wisselbeker uitgereikt door Hennie van der Most. Zo kwam er een einde aan een welluidende en gezellige dag die zeker voor herhaling vatbaar is. 

 
Gorssel, 16 maart 2014

aa

bb

cc

dd

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends