Laatste nieuws

Marktkoopman Eef Klaassen: ‘De gezelligheid ga ik missen'

De Gorsselse markt zonder groenteboer Eef Klaassen, dat is even wennen. Vanaf de eerste dag van het bestaan van de markt in Gorssel waren zij er, groenteboer Eef Klaassen en zijn zus Gerrie. Woensdag 31 maart stonden ze er voor het laatst. Tijd om het rustiger aan te doen. Wethouder Henk van Zeijts zwaaide hen uit.

Medeoprichter markt Gorssel
Klaassen2624Wethouder Henk van Zeijts bedankt Gerrie en Eef Klaassen.
Samen met kaasboer Jac Roorda is Eef Klaassen medeoprichter van de markt in Gorssel. Op 26 september 1990 was de eerste markt in Gorssel. Niet op de huidige plek, maar in de Poststraat. En de klanten konden rekenen op Eef Klaassen en zijn drie jaar jongere zus Gerrie. Op een enkele uitzondering waren ze er altijd met groente en fruit van hoge kwaliteit. Jarenlang was Eef Klaassen ook het aanspreekpunt van de markt, de intermediair tussen de Gorsselse markt en de gemeente.

Wethouder Van Zeijts zwaait Eef en Gerrie uit
Namens de gemeente Lochem bood wethouder Henk van Zeijts aan Eef Klaassen en zijn zus Gerrie een mand met streekproducten aan. De wethouder dankte hen voor de lange tijd dat ze op de markt in Gorssel hebben gestaan en voor de grote rol die met name Eef had bij de oprichting van de markt in 1990.
“Als gemeentebestuur vinden we het belangrijk dat er markten zijn waar mooie en gezonde producten worden verkocht”, aldus wethouder Van Zeijts.
Op statafels aan beide zijden van de kraam lagen receptieboeken waarin de klanten een woordje voor de vertrekkende Eef en Gerrie konden schrijven. Hier werd veel gebruik van gemaakt.

Hele leven in de groente en fruit
Klaassen2658Toen Eef Klaassen 17 jaar was, overleed onverwachts zijn vader op 49-jarige leeftijd. Zijn vader verkocht door hem zelf geteelde groenten en fruit op de markt in Zutphen. Eef voelde zich verplicht het werk van zijn vader voort te zetten en stond hierdoor, 51 jaar geleden, voor het eerst op de markt in Zutphen. Toen al samen met zijn zus Gerrie, een onafscheidelijk duo. In de loop van de jaren werden de werkzaamheden uitgebreid naar twee markten, op de donderdag en de zaterdag in Zutphen, kwam de weekmarkt in Eerbeek erbij en op 26 september 1990 ook de weekmarkt in Gorssel.

Lange dagen
De marktdagen begonnen voor Eef Klaassen 's-morgens om half 5 met de voorbereiding en het inpakken van de vrachtwagen. Hij wilde altijd de eerste op de markt zijn en de tijd hebben alles klaar te zetten. Voor dit laatste nam hij steeds drie uur de tijd.
Belangrijk voor hem is dat er kwalitatief goede, onbeschadigde spullen in de kraam liggen. “Daarvoor moet je de tijd nemen”, aldus Eef. Voor de middagmarkt in Gorssel is hij dan ook altijd tijdig in de ochtend aanwezig om met het opbouwen te beginnen.

Tijd om te stoppen
EefKlaassen2636Foto's Janneke RoelofsNu, op 68-jarige leeftijd, na 51 jaar op de markten, is het tijd om te stoppen. Ook zijn zus Gerrie, 65 jaar, is daar aan toe.
Eef benadrukt dat zijn gezondheid goed is. Hoewel hij aan het eind van de lange marktdagen wel heel moe is. Maar hij zal de contacten missen. In Gorssel had hij gemiddeld 200 klanten op een middag. Vaak mensen die al jarenlang wekelijks bij hem aan de kraam kwamen. En ouderen die niet meer in staat zijn te komen, bracht hij de bestelling thuis. “De knusse markt in Gorssel, de gezelligheid hier, dat ga ik missen”, aldus Eef.
Schoonzoon Ronnie Wassink neemt zijn handel over. Hij gaat het echter heel anders doen. Niet op de markten staan maar online verkopen via de webwinkel groenenfruitig.nl. Via dit webwinkeladres kunnen de groenten en het fruit worden besteld en kan vervolgens de bestelling worden afgehaald dan wel bezorgd. Ronnie huurt de schuur voor de koeling en opslag van zijn schoonvader. Voorlopig gaat Eef hem daarbij helpen.

Opvolging op de markt
Vanaf woensdag 7 april a.s. start Jurgen Kuipers met zijn groente- en fruitkraam in Gorssel. Jurgen staat tot en met deze week in Lochem. Daar stopt hij mee om in Gorssel te kunnen starten. Jurgen Kuipers had al de zaterdagmarkt van Eef Klaassen in Zutphen over genomen. Ingaande volgende week doet hij dat ook met de donderdagmarkt van Eef.
Eef Klaassen vindt het jammer te stoppen in Gorssel maar is erg blij dat Jurgen Kuipers het van hem overneemt. “Ook iemand die gaat voor kwaliteit”, aldus Eef.
 

Redactie Gorssel.nl
31 maart 2021

aa  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends