Laatste nieuws

Marloes van Schaik nieuwe klimaatburgemeester

Marloes van Schaik (26) uit Gorssel is vanaf 31 oktober 2022 een jaar lang klimaat­burgemeester van de gemeente Lochem. Als klimaat­burgemeester wil ze mensen om zich heen inspireren met haar eigen ervaringen en tips om gezond en duur­zaam te leven. “Ik wil graag laten zien hoe ook jij een bijdrage kunt leveren aan een groener Neder­land.”

Klimaatburgemeester
Schaikburg kleinMarloes van Schaik: "Samen kunnen we Nederland duur­zamer maken".Het klimaatburgemeester­schap is onder­deel van de Nationale Klimaatweek (in 2022 van 31 oktober tot en met 6 november) en is een initia­tief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De klimaat­week staat in het teken van energie besparen en klimaatbewuster leven. Mensen die zich willen in­zetten voor een beter klimaat door hun eigen levens­stijl aan te passen, konden zich op­geven voor het klimaat­burgemeesterschap. Een klimaat­burgemeester is ‘in functie’ tot de Nationale Klimaatweek van 2023 en mag zelf bepalen hoe hij of zij de rol invult. Bijvoorbeeld activiteiten organiseren tijdens de Nationale Klimaat­week. Marloes: “Als klimaat­burgemeester hoop ik mensen te inspireren ook iets goeds te doen voor een beter klimaat”.

Klimaatverandering
Op de vraag waarom Marloes klimaat­burgemeester wilde worden, antwoordt ze: “Klimaat­verandering raakt ons allemaal. En we kunnen allemaal onze bij­drage leveren. Mensen weten soms niet waar te beginnen of denken ten onrechte dat het heel lastig of duur is”. 
Marloes is al enkele jaren bezig om haar leven te ‘ver­duurzamen’. Zo is ze vegetarisch gaan eten, koopt ze zoveel mogelijk tweede­hands spullen en kleding en gebruikt ze de fiets of het open­baar vervoer om van A naar B te komen. Maar ze zegt ook: “Mijn reis naar een duur­zaam leven is niet af, en zal dat ook nooit zijn. Het is en blijft een ontdekkings­reis”. Als klimaat­burgemeester wil ze door het delen van eigen ervaring en tips graag laten zien hoe ieder­een een bijdrage kan leveren aan een groener Nederland. “Dat is vaak een stuk makkelijker én leuker dan veel mensen denken!”

Duurzame tips
Marloes zal tijdens de Nationale Klimaat­week en ook daarna elke dag op haar Instagramaccount (@Klimaatburgemeester_Marloes) vega(n) recepten en duur­zame tips delen.
En ze doet nog een oproep: “Heb jij zelf een tip/ervaring die je graag wilt delen, of heb jij een bedrijf dat duur­zame producten maakt of plant­aardig eten verbouwt, stuur me dan een berichtje! Ik kom graag met je in contact, want juist samen kunnen we Nederland duur­zamer maken”.


Gorssel, 29 oktober 2022


Aanvulling 28 december 2022: Marloes van Schaik is per e-mail te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends