Op 1 januari 2024 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. De Omgevingswet bundelt alle huidige wetten over de leefomgeving en er is meer ruimte voor initiatieven uit de samenleving. Een van de onderdelen van de wet is de verplichting voor gemeenten om binnen drie jaar na inwerkingtreding van de nieuwe wet een omgevingsvisie op te stellen: een strategische visie voor de lange termijn die betrekking heeft op de gehele fysieke leefomgeving. De omgevingsvisie vervangt de huidige structuurvisie (in de gemeente Lochem is dat de Structuurvisie 2012-2020) en heeft een ruimere reikwijdte dan de structuurvisie: een structuurvisie bestrijkt alleen ruimtelijke aspecten.
Verschillen
Hoewel de omgevingsvisie dus enigszins lijkt op de traditionele structuurvisie, zijn er twee belangrijke verschillen. Ten eerste: in de omgevingsvisie worden verschillende visies samengebracht tot één verhaal over de fysieke leefomgeving (denk aan cultureel erfgoed, water, wonen, milieu, landschap, gezondheid, bodemkwaliteit, mobiliteit, economie en vestigingskwaliteit) en ten tweede: de omgevingsvisie moet tot stand komen op basis van participatie.
Omgevingsvisie gemeente LochemHoutskoolschets: begin van de participatie voor een omgevingsvisie in 2020Ook de gemeente Lochem moet dus een omgevingsvisie opstellen, waarin beschreven staat wat de doelen zijn voor de leefomgeving in de gemeente tot 2040.
Met het in de nieuwe wet voorgeschreven participatieproces is in de gemeente Lochem in 2020 al een begin gemaakt. Met inbreng van inwoners en belangstellenden is toen een ‘houtskoolschets’ tot stand gekomen. Meedenken kon destijds vanwege corona alleen online.
Nu wil de gemeente het proces vervolgen en worden inwoners, ondernemers en organisaties uitgenodigd om mee te denken en te praten over hun eigen leefomgeving. Inwoners kunnen gedurende de maand mei 2023 hun mening geven.
Meedenken
Meedenken kan op drie manieren: tijdens zogenaamde MeeDenkAvonden, via ‘gesprekken op straat’ met medewerkers en raadsleden en online.
Tijdens ‘MeeDenkAvonden’, verdeeld over de gemeente en bestemd voor jong tot oud, kunnen inwoners meepraten over de toekomst van hun leefomgeving. Tijdens deze avonden worden ideeën en wensen verzameld en er wordt gezamenlijk gekeken naar sterke en minder sterke punten in dorp, stad of buitengebied. Meedenken voor Gorssel, Epse, Joppe en Eefde kan op donderdag 25 mei 2023 in Museum MORE in Gorssel, van 19.30 – 21.30 uur. Graag wel van tevoren aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Een tweede mogelijkheid is tijdens ‘gesprekken op straat’. Voorafgaand aan de MeeDenkAvonden in mei bezoeken medewerkers en raadsleden van de gemeente alle kernen. Op straat, tijdens de weekmarkt of bij de supermarkt gaan ze in gesprek met inwoners om te horen wat zij belangrijk vinden voor hun leefomgeving. In Gorssel zijn ze ’s middags aanwezig op zaterdag 13 mei 2023.
Tot slot kunnen mensen die niet bij de MeeDenkAvonden aanwezig kunnen zijn online hun mening geven via een enquête op de speciale webpagina 'Omgevingsvisie' van de gemeente Lochem. Dit kan tot 31 mei 2023.
Van de uitkomsten van de enquête wordt een anonieme samenvatting gemaakt. Die samenvatting staat eind juni 2023 op dezelfde webpagina.
Resultaten inbreng
De resultaten van de meedenkavonden, de gesprekken op straat en de online enquête worden gebruikt bij het opstellen van de omgevingsvisie. Als het bijvoorbeeld gaat om mooie plekken (die door meerdere mensen worden gedeeld), dan is dat belangrijk voor de beschrijving van de waarden die behouden moeten blijven. Zijn er bijvoorbeeld plekken die mensen liever anders zien en waar de gemeente op moet inzetten de komende twintig jaar (en als die mening wordt gedeeld door meer mensen), dan is ook dat inbreng voor de doelen en ambities die in de omgevingsvisie worden opgenomen. Daarbij wordt ook gekeken of de inbreng past in een omgevingsvisie of dat het misschien ergens anders thuishoort.
Redactie Gorssel.nl
29 april 2023