Laatste nieuws

Meer biodiversiteit op perceel langs Kamperweg

Op een perceel grond langs de Kamper­weg in Gorssel wordt hard gewerkt om de bio­diversiteit van het stuk grond te verbeteren. Gorssel.nl wilde meer over de achter­grond van de werkzaam­heden weten en ontmoette Liesbeth Haijtink van ‘Landgoed Haijtink’.

Biodiversiteit
Haijtink 2 kleinLandgoed Haijtink langs de Kamperweg in GorsselLiesbeth vertelt dat haar over­grootvader een boerderij bezat aan de Veldhof­straat in Gorssel. Daar zat veel land bij, dat uiteindelijk groten­deels verkocht is. Een klein gedeelte is nog in het bezit van de familie. 
Lang heeft Liesbeths vader het land verhuurd en liepen er paarden op. Zij heeft haar vader er nog niet zo lang geleden van weten te over­tuigen om de bodem meer ‘biodivers’ te laten worden om aarde, plant, dier en mens meer in harmonie te laten samen­leven. 

Metamorfose
Haijtink 1 kleinLiesbeth HaijtinkStap voor stap zal het perceel, ‘Landgoed Haijtink’ genaamd, een meta­morfose ondergaan. In het najaar van 2022 zijn 300 inheemse boompjes en struiken geplant door leerlingen van de Praktijk­school in Zutphen. De bodem moet vrucht­baarder gemaakt worden door beplanting van struiken, groen­bemesters en bodem­bedekkers. Het gebruik van kunst­mest en bestrijdings­middelen is uit den boze. Verder wil Liesbeth bloem­bedden maken door heel veel bloem­zaad te zaaien en te zien wat opkomt. 
Om hier zelf en anderen van te laten genieten worden er zitjes en bankjes gemaakt van stenen uit tuinen die ‘ont­tegeld’ worden. 

Groene vingers welkom
Haijtink 3 kleinHet perceel wordt meer 'biodivers'Liesbeth heeft tot nu toe bijna alles in haar eentje gedaan. Ze is nieuw in Gorssel en zou graag in contact komen met mensen met groene vingers en klussers om samen het project te dragen. Omdat alles nog in ont­wikkeling is kun je hier, naast praktische inbreng, ook nog invloed op uit­oefenen. Zo heeft Liesbeth nog een compost­toilet op haar verlang­lijstje staan. Het kan gaan om een­malig dan wel structureel meewerken aan het project. 

Workshop
Om het gezamen­lijke project wat meer vorm te geven organi­seert Liesbeth een work­shop ‘Creatief met gebruikte tegels en klinkers’. Onder leiding van een leer­kracht van de Vrije School, afdeling Tuinbouw, in Zutphen leer je van gebruikt materiaal zitjes en borders te maken. 
De work­shop bestaat uit een dag­deel en er kan uit vier data gekozen worden: zaterdag 13 mei, maandag 22 mei, woensdag 24 mei of vrijdag 26 mei 2023, telkens van 09.30 tot 14.00 uur.
Deelname is gratis. Zelf moet je voor je lunch zorgen en een schep/bats mee­nemen. 

Aanmelden
Aanmelden voor een workshop kan via een contactformulier op de website van Landgoed Haijtink. 
Op de website van Landgoed Haijtink vind je ook meer info over de plannen van Liesbeth. Je kunt het project ook steunen door middel van een donatie. Kijk hiervoor even­eens op de website. 


Redactie Gorssel.nl
16 april 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends