Laatste nieuws

Meeste zwerfvuil is het ‘on-the-go’ afval

Iedere vierde zaterdag van de maand gaat er een hechte groep vrijwilligers in herkenbare hesjes met prikstok en vuilniszak op stap om Gorssel schoner te maken. Iedere maand verzamelen ze weer een enorme berg zwerfafval. Goed werk dus!

vasteprikhesje 05 kleinDe groep noemt zich ‘Vaste prik’. Zaterdag 28 januari a.s. kunt u ze weer langs de straten van Gorssel aan het werk zien. Er wordt gestart met koffie of chocolade­melk en cake van Zo En Nu aan de Hoofd­straat 43 in Gorssel. Jammer natuurlijk, dat het nodig is dat vrijwilligers de rommel van anderen opruimen, maar de ‘prikkers’ maken er maar het beste van. De groep splitst zich op in tweetallen, die allemaal een gebied naar keuze schoonmaken. Gezond bewegen in de buitenlucht en eigenlijk nog best gezellig ook.

Zwerfafval
Vaste Prik afvalzakken kleinHet grootste aandeel zwerfvuil is het ‘on-the-go’ afval. Dat wordt in toenemende mate langs wegen uit het autoraam gegooid en op parkeer­plaatsen achter­gelaten. Te denken valt aan: ijsbekers, koffie­bekers, burger­dozen en wikkels, pizzadozen, verpakkingen van afhaal­maaltijden, drank­blikjes en drank­kartons. Een reden dat mensen dit afval niet mee naar huis nemen kan zijn dat het vaak vies is. Men wil er zo snel mogelijk af nadat het eten en drinken op is. Vuilnis­bakken in de openbare ruimte zijn schaars en als ze er al staan zijn ze in het weekend vaak overvol. Gevolg: het afval wordt naast de afvalbak neergezet en komt zo in bosjes en op grasvelden of gewoon langs de wegberm terecht.

Iedere maand hebben de vrijwilligers van Vaste prik een enorme berg zwerfafval dat ze met elkaar verzamelen. De groep vraagt zich af of een gesprek met de uitgevers van het ‘on-the-go’ afval zin zal hebben. Welke acties kunnen er op touw gezet worden om de enorme hoeveelheden zwerfafval terug te dringen? Vaste prik zal u informeren over de uitkomst van deze gesprekken en acties.

Meedoen?
Nieuwe ‘prikkers’ zijn welkom. Desgewenst kunt u via e-mail contact opnemen met Irma Krommenhoek Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Maar ook zonder aanmelding vooraf bent u van harte welkom om mee te komen helpen. Zaterdag 28 januari 2023, om 9.45 bij Zo En Nu.

Gorssel, 22 januari 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends