Laatste nieuws

Meinummer Ons Markenboek: WOII en Bloemenkamp

Het meinummer van kwartaalblad ‘Ons Markenboek’ (42e jaargang, nr. 2) van de Historische Vereniging De Elf Marken is verschenen. Het bevat interessante verhalen uit het werk­gebied van de voormalige gemeente Gorssel, onder meer over de Tweede Wereld­oorlog en over de bouw van de voormalige service­flat De Bloemenkamp in Gorssel.

Tweede Wereldoorlog
Een van de artikelen in het blad vertelt over de ‘gevaarlijke combinatie van de resten van V1’s en jonge mannen’. De V1 was een soort raket, waarmee de Duitsers de haven van Antwerpen, die al in het bezit van de geallieerde troepen was, probeerden te bom­barderen. De lancering gebeurde vanaf diverse plekken in de omgeving van Gorssel. Vaak ging er iets mis en stortte zo’n ding al na een paar kilo­meter neer. Voor jonge mannen was het een uitdaging om hier de benzine uit af te tappen, voordat het projectiel door de Duitsers werd geborgen. En dat liep niet altijd goed af …

V1 doorsnede

De Bloemenkamp
Verder in het mei­nummer het laatste deel van een vierluik over de villa De Bloemen­kamp en het gelijknamige appartementen­complex aan de Beukenlaan in Gorssel. De historie van de bouw van de service­flat rond 1960 tot aan de actuele plannen voor sloop en nieuw­bouw staan in deze aflevering centraal.

BloemenkampOud

Kopen of lid worden
Leden van De Elf Marken hebben ‘Ons Markenboek’ inmiddels thuis­bezorgd gekregen. Het boekje is te koop bij Boekhandel Bechtle in Gorssel, Supermarkt De Spar in Harfsen, Bloem en Meer in Eefde en in het Tram­station in Gorssel.
Lid worden van De Elf Marken kan natuurlijk ook, dan wordt het boekje automatisch thuisbezorgd. Kijk op www.deelfmarken.nl voor meer informatie.


Gorssel, 3 mei 2024

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends