De leden van de ‘werkgroep GA!’ zijn er niet in geslaagd om tot een unanieme keuze te komen uit de drie varianten die op tafel liggen om tot een duurzame oplossing te komen voor de accommodaties in Gorssel. De gemeenteraad is nu aan zet.
Achtergrond
De gemeenteraad van Lochem stelde in 2015 een nieuw accommodatiebeleid vast. Dit accommodatiebeleid moet toekomstperspectief bieden voor een duurzame instandhouding van de accommodaties in de gehele gemeente. Daarbij trekt de gemeente zich terug op haar kerntaken en zijn bezuinigingen noodzakelijk. De verschillende kernen in de gemeente werd gevraagd voor de invulling van het beleid bouwstenen aan te dragen. Helaas is dat in Gorssel maar gedeeltelijk gelukt.
Emoties
In de afgelopen jaren is door verschillende (werk)groepen over het accommodatiebeleid gesproken, maar tot een gezamenlijk plan kwam het niet. Daarbij liepen de emoties soms hoog op. In het Dorpsplan 2018-2023 werd dan ook als aanbeveling geformuleerd door een nieuwe, breed gedragen projectgroep een nadere verkenning te laten doen naar de verschillende opties voor de toekomst van de voorzieningen in het dorp. De woonvisie van de gemeente Lochem zou hierbij ook betrokken moeten worden. De nieuw ingestelde werkgroep ‘GA!’ (Gorsselse accommodaties) ging in januari 2019 aan de slag.
Drie varianten
GA! presenteerde in het voorjaar van 2020 een drietal varianten, waarop de inwoners van Gorssel in verschillende bijeenkomsten konden reageren.
(‘minimumvariant’) houdt in: nieuwbouw van de Vullerschool met een gymzaal (dus geen sporthal), aangevuld met ruimte voor maatschappelijke voorzieningen op de huidige plek van de school. De locatie van ’t Trefpunt zou hierbij beschikbaar komen voor herontwikkeling (woningbouw). Variant 1
Er zou dan een nieuw, kleiner zwembad moeten komen en renovatie van de accommodaties voor voetbal en tennis op de bestaande locaties aan Lindeboomweg en Flierderweg.
: bij deze variant wordt de sporthal van ‘t Trefpunt gerenoveerd en wordt er een nieuwe school en een multifunctionele extra zaalruimte aangebouwd, alles op de huidige plek van ‘t Trefpunt. De locatie van de Vullerschool is dan in beeld voor woningbouw. Voor de buitensport geldt hetzelfde als bij variant 1. Variant 2
Variant 3: een nieuwe accommodatie voor alle maatschappelijke functies onder één dak op één locatie (Multi Functionele Accommodatie: MFA), ergens aan de rand van Gorssel. De locaties van Vullerschool en Trefpunt komen daarbij vrij voor woningbouw. Herontwikkeling van het huidige terrein van de sportfaciliteiten aan de Flierderweg voor woningbouw is daarbij niet aan de orde.
Vertegenwoordigers van ’t Trefpunt en de verschillende sportorganisaties waren in een eerder stadium al groot voorstander van een MFA. In de afgelopen jaren bleek echter onder veel Gorsselnaren grote weerstand te bestaan tegen een MFA op een locatie buiten het centrum van het dorp.
Geen unanimiteit
De werkgroep heeft nu voorlopige conclusies getrokken ten aanzien van de drie varianten. De werkgroep wijst de eerste van de drie varianten (de ‘minimumvariant’) unaniem af. Deze optie zou volgens de werkgroep een verschraling van het aanbod in Gorssel betekenen.
Die unanimiteit ontbreekt bij de keuze tussen de andere twee varianten. Daarom vraagt de werkgroep nu aan de raad om een vervolgkoers aan te wijzen.
De raad aan zet
De werkgroepleden komen dus niet tot een voordrachtkeuze aan het college en vragen aan de raad uit de varianten een keus te maken die verder kan worden uitgewerkt. Een daartoe strekkende notitie van de werkgroep is het onderwerp van een beeldvormend ‘tafelgesprek’ tijdens de Politieke Avond van 9 november 2020. De beeldvormende tafel begint om 16.15 uur en is online te volgen. Meespreken, na aanmelding vooraf, is mogelijk.
Redactie Gorssel.nl
7 november 2020
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels