Laatste nieuws

Minder zwerfvuil langs de straten?

Lijkt het zo of ligt er inderdaad minder zwerfvuil langs de fietspaden en de N348? Irma Krommenhoek van Vaste Prik heeft wel de indruk. Het statiegeld op flesjes en blikjes lijkt te werken, maar geeft tegelijk een nieuw probleem.
Onder de naam Vaste prik gaat iedere vierde zaterdag­ochtend van de maand een groep vrijwilligers aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Irma Krommenhoek is naast zwerfvuil­opruimer ook één van de coördinatoren van Vaste Prik.

vasteprikhesje 05 kleinOrganisator achter Vaste Prik Irma Krommenhoek, rechts op de fotoIrma: “Door statiegeld op flesjes en blikjes lijkt het erop dat inderdaad een deel van het zwerfvuil­probleem is opgelost. In ieder geval langs wegen en fietspaden in de regio Gorssel vinden we aanzienlijk minder blikjes en flesjes. Wat we nog wel vinden is meestal statiegeld vrij. In de steden daarentegen is er door de jacht op blikjes en flesjes uit vuilnis­bakken een nieuw afval­probleem gecreëerd. De ‘zoekers’ zoals ik ze nu maar even noem, nemen niet de moeite om het afval dat ze uit de afval­bakken halen weer terug te gooien nadat ze hun felbegeerde statiegeld­flesjes en -blikjes hebben gescoord. Hierdoor is er heel veel nieuw zwerfvuil op straat. Wat mij als zwerfvuil­opruimer opvalt is dat nu de blikjes en flesjes mee naar huis gaan, de verpakkingen van een bekende hamburgerketen kennelijk thuis ook in de papierbak terechtkomen. Nu er steeds meer verpakkingen van papier gemaakt worden, zou het heerlijk zijn als ook de hoeveelheden plastic die nu nog vrij in de natuur, steden en dorpen rond dwarrelt tot het verleden gaan behoren."

Meedoen?
Ondanks de positieve ontwikkelingen hebben de zwerfvuil­opruimers nog iedere vierde zaterdag van de maand veel vuilniszakken vol met allerlei troep dat niet in de plantsoenen en langs de wegen hoort te liggen. Zaterdag 26 augustus 2023 komt Vaste Prik weer bij elkaar om 9.45 uur voor Zo en Nu aan de Hoofdstraat in Gorssel. Er wordt begonnen met koffie of thee en daarna gaan de vrijwilligers met prikstokken en afvalzakken op pad. In het algemeen wordt er een groepjes gewerkt omdat dit gezelliger is dan alléén lopen. Maar als iemand alléén wil werken kan dat natuurlijk ook.
Irma: “Iedere maand ontvangen we nieuwe vrijwilligers die zich willen inzetten voor een schone omgeving, kom gerust een keer meelopen. Van harte welkom.”


Gorssel, 24 augustus 2023

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends