Laatste nieuws

Moderne monumenten in Gorssel

     Voorbeelden van 'moderne monumenten' in Gorssel:

    Hoofdstraat2 320px
     Hoofdstraat 2 'De Zonnekamp'

    H18 320px
     Hoofdstraat 18, voormalige pastorie

    Gemeentehuis320px
     Gemeentehuis uit 1914

    Tramstation320px
     Tramstation uit 1926  

Onder hen bekende namen als J. Jansen; G.J. Postel; J.J. van Nieukerken en zijn zonen J. en M.A. van Nieukerken; J.D. Gantvoort; W.P.C. Knuttel; J.G. Wattjes; J. van Rijn; Ph. Wichers; J.D. Postma; D.J. de Jong; Theo W. Rueter en A. Sobel.

Een goed voorbeeld van de in de eerste jaren van de twintigste eeuw gangbare bouwstijl, met als kenmerk een zorgvuldige detaillering, is De Zonnekamp (Hoofdstraat 2), gebouwd omstreeks 1900 door architect J.D. Gantvoort uit Deventer (gemeentelijk monument). Vanaf 1975 was het ongeveer twintig jaar lang politiebureau. De villa is een markant element bij de entree van het dorp Gorssel vanuit zuidelijke richting. Opvallend is het bewaard gebleven ijzeren draaihek, dat is voorzien van bloemdecoraties.

Maar ook de vroegere pastorie (Hoofdstraat 18) is een bijzonder pand. Het is gebouwd in 1948 en ontworpen door architecten G.H. Kleinhout en ir. A. van der Steur uit Amsterdam. Deze architecten waren ook verantwoordelijk voor de schets van de in de Tweede Wereldoorlog verwoeste, te herbouwen kerk.

En wat te denken van het (binnenkort voormalige) gemeentehuis uit 1914 en het prachtig gerestaureerde tramhuis uit 1926.

Kortom, het is beslist de moeite waard eens goed te kijken naar wat er uit die tijd nog te bewonderen valt.

Er is in 2007 door de Historische Vereniging De Elf Marken een wandelroute uitgezet langs verschillende gebouwen en huizen die in deze periode zijn gebouwd. Deze route is door de redactie van Gorssel.nl geactualiseerd en gedeeltelijk van nieuwe foto’s voorzien.

Een aantrekkelijke manier om kennis te maken met de bouwhistorie van Gorssel! 

De wandeling is als pdf-document opgenomen in de rubriek Erop uit onder Wandelen & fietsen 
Of open de pdf nu direct >>> 

  

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends