Op 1 juni 2015 opende Museum MORE in Gorssel zijn deuren en in 2025 bestaat het museum dus tien jaar. Sinds de opening ontving het zo’n 1.650.000 bezoekers; in 2024 waren dat er bijna 200.000.
Zondag 1 juni 2025 was het dus feest in Gorssel. De prachtige ‘uil’ van Jan Mankes (naar zijn werk ‘Grote uil op scherm’, 1913) heette iedereen welkom op het verjaardagsfeest van Museum MORE. Gorssel.nl was er bij.
Sterk team
Algemeen directeur Maite van Dijk opende het evenement met een toespraak waarin niet alleen de uil van Jan Mankes bij naam genoemd werd, maar meteen ook het hele team in het zonnetje werd gezet. Want dat MORE een sterk team heeft mag duidelijk zijn. Inmiddels tien jaar geleden trapten onder andere Myrthe, Jack, Renske en Boris hun loopbaan bij MORE af met een cursus bedrijfshulpverlening. Nu, tien jaar later, zijn ze nog steeds even enthousiast over het team en vooral over het museum zelf.
Troost
Maite nam de luisteraars mee in de wereld van MORE, waarin schoonheid, vreugde, durf, twijfel en zeker ook troost een grote rol spelen. Het beeld dat prominent voor het museum staat is van de hand van Erik Buijs en heet ‘Troost’: “Het geeft ons de troost die in deze roerige tijden belangrijk is”.
'Troost' van Erik Buijs
Toespraken, woordenspel en luchtacrobatiek
Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland, gaf in enthousiaste woorden de betekenis weer van MORE voor de provincie en voor het land. Hij noemde het museum “een parel in Gelderland” en roemde de betekenis van MORE voor de kunst in Nederland.
Frans Backhuijs, burgemeester van Lochem, deed daar nog een schepje bovenop door het noemen van de bezoekersaantallen en de impuls die het museum gegeven heeft aan Gorssel en ver daarbuiten.
Daarna konden de aanwezigen met een stukje verjaardagsgebak in de hand deelnemen aan een woordenspel met de Hockey Club Gorssel Epse, en kijken naar een performance van een verrassingsact (‘aerial arts’).
V.l.n.r.: burgemeester Frans Backhuijs, gedeputeerde Peter Drenth en algemeen directeur Maite van Dijk
'Aerial arts'
Flitscollege
Daarna snel naar binnen en aanhaken bij een familieflitscollege waarin Iris Maalderink iedereen meenam langs een aantal werken, waarbij je je kon afvragen wat de betekenis van realisme nu eigenlijk is. Het was mooi om te zien dat een aantal jonge deelnemers helemaal in het college opging en verfrissende inzichten opdeed. Iris sloot af met de vraag: “Hoe echt is het echt?” Die vraag kon meteen aan Erik Mattijssen worden voorgelegd.
Mattijssen
Erik Mattijssen is een van de kunstenaars die op de feestelijke dag bij MORE aanwezig was. Als vaste bezoeker van MORE heeft hij warme herinneringen aan zijn bezoekjes samen met zijn inmiddels overleden moeder. Beiden waren groot fan van Carel Willink. Erik roemde de hartelijkheid en de betrokkenheid van provinciale musea in het algemeen en van MORE in het bijzonder. Hij was dan ook blij met de kans die MORE hem geboden had voor een solo-expositie. Hij gaf aan steeds beter te weten wie hij is en hoe hij dingen wil. Hij stuurde zijn toehoorders met die gedachte op weg naar de ‘artist talk’ van Onno Meeuwsen.
Tien kinderen van 10 jaar. De 'uil van Mankes' kijkt toe
Meeuwsen
Onno Meeuwsen is een jonge, talentvolle schilder en maker van het inmiddels bekende schilderij van een aubergine op een luipaardachtergrond. Hij vertelde in een dialoog met conservator Sito Rozema over zijn werk en de betekenis ervan. Aan de vele vragen te horen werd dat door de bezoekers erg gewaardeerd.
Floral designers
Drie (zeer tijdelijke) werken van’ ‘floral designers’ lieten zien hoe de makers op hun eigen manier de dialoog aangingen met de vaste werken uit de collectie van MORE.
De verslaggever van Gorssel.nl ging met een hoofd vol indrukken en een echt ‘verjaardagsgevoel’ richting de uitgang van het museum. Hoewel, toch nog even langs de vernieuwde museumwinkel die de moeite waard is. Want wat is een verjaarsfeest zonder een cadeautje?
Het werd een miniatuur van ‘Troost’ van Erik Buijs als aandenken aan ‘Tien jaar Museum MORE in Gorssel’.
Redactie Gorssel.nl
1 juni 2025
Uw reactie is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Spelregels