Laatste nieuws

Museum MORE en Museum STAAL op 5 juni weer open

Konrad Klapheck Die Küche I 1997 Musée dArt moderne et contemporain de Strasbourg olieverf op doek 151 x 119 cm klein Konrad Klapheck, Die Küche I, 1997, Musée d'Art moderne et contemporaine de Strasbourg, olieverf op doek

Musea mogen hun deuren op 5 juni 2021 heropenen Ook Museum MORE in Gorssel en Museum STAAL in Almen gaan weer open. Beide musea doen dat met nieuwe exposities. Museum MORE heeft een grote overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Konrad Klapheck en in Museum STAAL staat de hond als trouwste vriend van de mens centraal.  

Museum MORE in Gorssel: Konrad Klapheck
Konrad Klapheck (Düsseldorf, 1935) is een van de meest eigenzinnige en herkenbare persoonlijk­heden van de naoorlogse kunst­geschiedenis. Zijn werk is vervreemdend, ‘klassiek’ en tijdloos, en tegelijkertijd steeds weer opnieuw actueel. Met zijn stillevens van gestileerde apparaten en industriële objecten geeft hij vorm aan iconen en demonen van de moderne tijd. Mechanische schrijf­­instrumenten, naai­machines, strijkijzers, brand­slangen of douche­koppen transformeert hij tot menselijke archetypen. 
Het oeuvre van Klapheck is nauwelijks in stromingen te vangen. Na vier decennia machine­stillevens ging hij schijnbaar plotseling zijn schilderijen orkestreren rondom de menselijke figuur. Daarbij keerde hij zijn motieven als het ware om: mannen en vrouwen verschijnen als een soortement mechanische schaaldieren. Deze stijl­wisseling maakt veel duidelijk over de grondslagen van zijn totale oeuvre. De looproute van de tentoonstelling is dan ook ‘achterstevoren’.
De tentoonstelling Konrad Klapheck|Venus Ex Machina is te zien van 6 juni t/m 26 september 2021.
Op zaterdag 5 juni 2021 zijn drie van de zeven zalen in MORE gesloten. De eigen collectie en de expositie Bob Ross|Happy Painting (verlengd t/m 5 september 2021) zijn wel te bezoeken.

Museum STAAL in Almen: Kom voor en blijf!
Honden in Muzieksalon foto Geert de Groot LR kleinHonden van Rien Poortvliet, foto Geert de Groot De tentoonstelling Kom voor en blijf! is een kleine geschiedenis van de trouwste vriend van de mens: de hond. Beginnend bij de oer voorvader van de hond, de wolf, worden een aantal thema’s in deze tentoonstelling doorlopen: de jacht, het omgaan met het verlies van je trouwste vriend, maar ook de hond als hulp. Omdat Museum STAAL midden in het dorp Almen staat, speelt ook Almen in deze tentoonstelling een rol. Door middel van foto’s van honden en hun baasjes, gemaakt door Geert de Groot, laat het museum de mooiste ommetjes in Almen en omgeving zien. De expositie toont ook de originele hondenportretten uit het boek ‘Braaf’ van Rien Poortvliet. Zo’n 75 werken kwamen van Tiengemeten, waar het Rien Poortvlietmuseum is gevestigd, naar Almen. 
Kom voor en blijf! is te zien tot en met 26 maart 2022.

Raadpleeg voor coronatoegangsregels de websites van beide musea. 


Redactie Gorssel.nl
31 mei 2021

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends