Laatste nieuws

Museum MORE verwerft Toorops 'Portret van Annetje Fernhout'

Charley Toorop Portret van Annetje Fernhout-325pxCharley Toorop, Portret van Annetje Fernhout, 1925
c/o Pictoright 2014
Deze week heeft Museum MORE ‘Portret van Annetje Fernhout’ (1925) aangekocht. Charley Toorop schilderde dit portret van haar dochter Annetje toen het meisje ongeveer 9 jaar oud was. Artistiek directeur Ype Koopmans: ”Dit is een van de mooiste kinderportretten die Toorop ooit maakte, en dat terwijl zij een gecompliceerde verhouding had met de persoon die zij afbeeldde. De aankoop van het schilderij sluit prachtig aan op de werken van Toorop die al in de collectie aanwezig zijn”. Eerder dit jaar verwierf het museum ook Toorops schilderij ‘Boerenpaar (Westkapelle)’ uit 1927.

Meer nieuwe aanwinsten
De collectie van MORE breidt zich nog altijd uit, ook met hedendaagse kunst. Zo kocht het museum recentelijk twee werken van Arnout Killian. Hans Melchers is nauw betrokken bij deze verwervingen. Andere aanwinsten van het museum sinds 2012 zijn belangwekkende werken van ondermeer Jan Mankes, Dood snipje (1909); Leo Gestel, Bloemstilleven (1913); Edgar Fernhout, Herfstbladeren (1938); Pyke Koch, Het Signaal (1975); Co Westerik, Baby (2010); Henk Helmantel, Stilleven met kweeperen (2012); Carel Willink, 10 werken waaronder Mystère d’une ville (1931), Straat met standbeeld (1934) en Zebra’s in een rood rotslandschap (1958).

Wie was Charley Toorops Annetje?
Ernstige blauwe ogen, hoogblonde wenkbrauwen, het hoofdje steekt schuin het doek in. Is het meisje op haar hoede? Ziet zij meer dan wij? Annetje lijkt ouder dan de 9 jaar die ze waarschijnlijk is. Haar portret is ondanks de krachtige en scherpe gelaatstrekken misschien wel een van Charley Toorops meest ‘zachte’ werken. In de loop van de tijd heeft het kinderportret uit 1925 een extra lading gekregen. Annetje Fernhout werd nog geen 40 jaar oud. Geboren in 1916, was zij de jongste van Charley Toorops drie kinderen. De band tussen de uiterst gedreven kunstenares en haar dochter was stroef, naar het schijnt. Toorop leefde voor haar kunst en liet Annetje opvoeden door haar grootouders, de beroemde schilder Jan Toorop en diens echtgenote. Annetjes twee broers, Edgar en John Fernhout, traden toe tot de Toorop-kunstenaarsdynastie en behaalden artistieke successen.
Annetje werd medisch analiste in een laboratorium en stierf het jaar na haar moeders dood, in 1956.

Museum MORE
LeoGestel-Bloemstilleven311x400pxLeo Gestel, Bloemstilleven, 1913
Vanaf 25 januari uitgeleend aan Singer Laren voor de tentoonstelling 'Leo Gestel. De mooiste modernist'.
  
  
De collectie van MORE is verworven door Hans Melchers met de bedoeling om topwerken van Nederlandse Modern Realistische kunstenaars van de afgelopen 100 jaar bijeen te houden en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Het zal het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme zijn.
Bijzondere aandacht gaat in het museum uit naar Carel Willink, de koele grootmeester van het Magisch Realisme. Meer dan 30 werken van Willink zullen te zien zijn, een unicum In Nederland. Naast Willink zijn beroemde kunstenaars zoals Pyke Koch, Dick Ket, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Charley Toorop vertegenwoordigd. MORE is het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme.

  • Museum MORE zal eind mei in Gorssel openen met de expositie 'Scherp Kijken, traditie en eigenheid'.  
  • De tweede vestiging van MORE in Kasteel Ruurlo zal in 2016 haar deuren openen. Daar zal de focus liggen op leven en werk van Carel Willink.
  • Meer MORE in de Erop uit-rubriek op Gorssel.nl 
  • MORE is aanwezig op de kunstbeurs Realisme Amsterdam van do 15 januari t/m zo 18 januari 2015.


Gorssel, 14 januari 2015 (afbeelding toegevoegd 16-1-2015)

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends