Laatste nieuws

Nieuw concertseizoen van Kapel op 't Rijsselt van start

     Kapel1024px

     Kapel-interieur300

     Mariam Batsashvili

     Aurelia Saxofoon_Kwartet

      V.b.n.b.: Kapel op 't Rijsselt, interieur, Mariam
      Batsashvili uit Georgië, Aurelia Saxofoon Kwartet

De sfeervolle Kapel op 't Rijsselt aan de Mettrayweg tussen Gorssel en Eefde biedt ieder seizoen een grensoverschrijdend klassiek programma. 'Van Portugese fado tot Engelse barok' is de titel van het programma 2015-2016, dat tien concerten op zondagochtend omvat.

Muzikale grenzen
Met zijn concerten onderstreept de Kapel al jaren dat muziek zich bij uitstek leent om grenzen te overschrijden. Dat gegeven komt ook steeds meer aan bod in TV-programma's over klassieke muziek zoals bijvoorbeeld Podium Witteman. Ook daar is aandacht voor klassieke componisten die zich lieten inspireren door o.a. de volksmuziek en - andersom - klassieke muziek die niet zelden is terug te vinden in veel moderne composities en reclameboodschappen. Ziedaar de rode draad in het programma van de Kapel voor het komende seizoen. Van een klassiek strijkkwartet dat een fado-zangeres begeleidt tijdens de eerste voorstelling op 25 oktober a.s. tot polyfone muziek uit de 16e eeuw waarmee ook vandaag de dag nog steeds het passieverhaal op indrukwekkende muzikale wijze wordt uitgebeeld. In het decemberconcert tekent Freek de Jonge voor een bijzonder kerstverhaal.

Winnaar Liszt Pianoconcours
Ook geografische grenzen worden overschreden. De jonge winnares van het internationale Liszt pianoconcours 2014, Mariam Batsashvili, komt van Georgië naar de Kapel en leden van The Royal Opera House Covent Garden in Londen maken de oversteek om feestelijke muziek van o.a. Händel en Purcell te laten horen.
Grenzen verleggen kan ook met instrumenten: in het nieuwjaarsconcert speelt een theremin (een soort analoge synthesizer), naast drie swingende klarinetten de hoofdrol in een klassieke compositie.
Het seizoen wordt op 19 juni 2016 afgesloten met een accordeonduo dat samen met de combinatie saxofoon en vibrafoon wervelende muziek laat horen uit het roerige Frankrijk van het begin van de 20e eeuw.

De concerten vinden plaats op zondagmorgen en staan vanaf ongeveer vier weken daarvoor in de agenda op Gorssel.nl.
Het eerste concert is op 25 oktober 2015.

Kapel op 't Rijsselt, Mettrayweg 25, 7211 LC in Eefde.
www.kapeloptrijsselt.nl 


Gorssel, 16 september 2015

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends