Laatste nieuws

Nieuw gemeentehuis Lochem officieel geopend

Op woensdag 6 februari is het nieuwe gemeentehuis van Lochem officieel geopend. Commissaris van de Koningin Gelderland, Clemens Cornielje en burgemeester Frans Spekreijse verrichtten de openingshandeling door een gevelkunstwerk van kunstenaar Martijn Sandberg te onthullen. Na het officiële programma konden de genodigden, waaronder ook Gorssel.nl, op eigen gelegenheid het gebouw bezichtigen. 

Lied van Lochem
Naast de Commissaris van de Koningin kwamen burgemeester Frans Spekreijse, gemeenteschrijver A.L. Snijders en architect Thomas Rau aan het woord. Ook beleefde het ‘Lied van Lochem’ zijn primeur. Dit werd voor het eerst uitgevoerd door een gelegenheidskoor van in totaal honderd vrouwen, mannen en kinderen uit de gemeente. 
U kunt de tekst van het lied en bladmuziek bekijken en het lied beluisteren (mp3-bestand).

  
   GemHuisLochem3 klein

   GemHuisLochem2 klein
    Burgemeester Spekreijse geeft toelichting op het
    nieuwe gemeentehuis.
    Klik op een foto voor meer foto' s.

Ruim en licht
Het nieuwe gemeentehuis, ontworpen door RAU architecten, is ruim en licht. Bij binnenkomst in de hal van het gebouw valt direct de ‘onderkant’ van de opvallend vormgegeven raadzaal op. In de twee vleugels aan weerszijden hiervan bevinden zich de werkkamers en vergaderruimten van burgemeester en wethouders, raadsleden en ambtenaren.

Uitzicht nog niet ’af’
Belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp van het gebouw was de ligging ten opzichte van het historische centrum en het water met de wijde omgeving er omheen. Het openbare plein voor de entree moet de verbindende schakel met het centrum van Lochem worden.
Er zal echter nog wel veel water onder de smalle voetgangersbrug over de Berkel moeten vloeien voor deze wens gerealiseerd is: veel bezoekers vonden het uitzicht op de omgeving vooralsnog niet bijzonder fraai. Immers, het gemeentehuis heeft als naaste buren bedrijven en een oudere woonwijk.

Het Nieuwe Werken
In het nieuwe gemeentehuis werken ambtenaren en bestuurders volgens het principe van het Nieuwe Werken. Op de etages hebben bestuurders en afdelingen elk een domein; niemand heeft een eigen werkplek. Volgens veel ambtenaren nog wel even wennen: vroeg beginnen biedt de beste kans op een goede plek! Wel waren de meesten heel tevreden met hun nieuwe werkplek. Opvallend is ook het kleurige meubilair. Veel oranje en rood, en veel gerieflijke zitjes.

Kunst
De kleuren oranje en rood komen ook terug in een kunstig gemaakte bol in de hal, bedekt met 33.000 knopen. Deze bol symboliseert de zon als universeel symbool van verbinding en als energiebron. Kinderen uit alle negen Lochemse kernen en drie buurtschappen volgden de bouw van het gemeentehuis van begin tot einde in een creatief atelier naast de bouwplaats, onder leiding van initiatiefneemster Ingrid Schreuder. Wie in de zon gaat staan, ziet twaalf mini-expositieruimtes: voor iedere kern en buurtschap een eigen kijkdoos, waar in de komende jaren wisselende kinderexposities te zien zullen zijn.
Een bijzonder gevelkunstwerk van Martijn Sandberg siert de noord- en zuidgevel.De bezoeker van het gemeentehuis ziet een gevelreliëf van beton, dat is meegemetseld in de gevel. Het embleem beschrijft het wapen van Lochem. Het roept de associatie op met eeuwenoude banieren en hedendaagse ‘banners’.

Open huis inwoners
Zaterdag 9 februari houdt de gemeente Lochem open huis voor inwoners tussen 11.00 en 16:00 uur.
Dan kan iedereen zelf zijn oordeel vormen.

 

Gorssel.nl
6 februari 2013

GemHuisLochem1 klein

GemHuisLochem4 klein

GemHuisLochem6 klein

GemHuisLochem7 klein

GemHuisLochem8

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends