Laatste nieuws

Nieuw initiatief De Borkel: Themacafé De Buren

In 2017 organiseert de activiteitencommissie van De Borkel in samenwerking met Fit-ART, boekhandel Bechtle en Graafschap Bibliotheken lezingen door bekende auteurs. Een maandelijks terugkerend evenement, waarbij ook ‘de buren’ van De Borkel van harte welkom zijn. Eva Vriend beet op 17 januari 2017 het spits af. Volgende maand is Josha Zwaan te gast.

Eva Vriend
FitArt
Journaliste, historica en schrijfster Eva Vriend, auteur van het boek ‘De Helpende Hand’, vertelde tijden het eerste Themacafé op beeldende wijze over het ontstaan van de gezinsverzorging na de oorlog, over haar moeder die zelf gezinsverzorgster werd en hoe zij – als jong meisje – ook zelf te maken kreeg met gezinshulpen toen haar moeder ziek werd en later overleed. Het thema raakte ook veel bezoekers, bleek uit de verhalen na afloop. De goede oude tijd was in veel gevallen ook wel een harde tijd. En de gedachte van toen van een maakbare samenleving heeft de afgelopen decennia een andere invulling gekregen. Eva schetste de historische grote lijnen en voor zowel de oudere als de jongere bezoekers gingen veel luikjes open.

Josha Zwaan
Parnassia-Josha ZwaanJosha ZwaanHet volgende Themacafé De Buren in De Borkel Gorssel vindt plaats op 7 februari om 14.30 uur.
Josha Zwaan uit Zutphen vertelt dan over haar debuutroman ‘Parnassia’: het verhaal van de vierjarige Rivka die in de oorlog wordt ondergebracht bij een Zeeuws domineesgezin. Haar naam wordt Anneke. Ze wil niet meer terug naar haar vader en broer en ontkent haar joodse afkomst. Toch trouwt ze met Joost, een joodse overlevende van de kampen. Haar ontkenning, zijn trauma’s en het onvermogen tot communicatie maken hun huwelijk en gezinsleven kapot. Pas na dertig jaar, na de begrafenis van Joost, ziet ze haar kinderen terug. Dochter Sandra wil haar verhaal horen. Als ze zeventig is, kan Rivka zich eindelijk verzoenen met haar joodse achtergrond. Een prachtige roman over identiteitsverwisseling en onverwerkte trauma’s.
Kaarten voor de lezing van Josha Zwaan kosten € 5 in de voorverkoop bij Boekhandel Bechtle, aan de receptie van De Borkel en bij de bibliotheek in Den Oldenhof. Op de dag zelf aan de zaal kosten kaarten € 7,50. Mensen die zorg ontvangen van Sutfene hebben vrij toegang.

Iedereen is welkom
Lezingen van Themacafé De Buren en veel van de andere activiteiten in De Borkel zijn toegankelijk voor alle inwoners van Gorssel. Raadpleeg de agenda van Gorssel.nl voor de lezingen en andere interessante evenementen.

N.B.: Voor wie de lezing van Eva Vriend gemist heeft: Eva houdt deze lezing ook op 27 januari 2017 bij Sutfene (De Lunette), Coehoorsingel 3 in Zutphen, ’s morgens om 10.00 uur. Raadpleeg de website van Fit-ART voor meer informatie.


Gorssel, 22 januari 2017

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends