Laatste nieuws

Nieuw initiatief Zorgtuin in Harfsen

Onder het motto “Soms schuilt het geluk achter een plant of struik “ start de Zorgtuin Gorssel in Harfsen een project om groen dichterbij ouderen te brengen. Leerlingen leggen samen met ouderen een vierkante meter moestuin aan.

De natuur als medicijn
Zorgtuin
Recente onderzoeken wijzen uit dat slechts een op de vijf ouderen nog buiten komt. Dit betekent dat vier van de vijf ouderen mogelijk in een sociaal isolement dreigen te raken. Veel ouderen zijn zeer geïnteresseerd in de natuur en willen er het liefst in hun directe omgeving mee in aanraking komen. De natuur is een groen medicijn dat spanning en gezondheidsklachten vermindert en is overal aanwezig. Een positief neveneffect van groen dichterbij is, dat het ook de mogelijkheid biedt om het sociaal isolement van ouderen te doorbreken: groen heeft een groot effect  op de kwaliteit van leven bij de ‘zilveren ‘generatie.

Vierkante meter moestuin
De Zorgtuin Gorssel heeft een initiatief ontwikkeld om voor de zelfstandig wonende oudere mens in Harfsen deze positieve groenbeleving te versterken. Er zijn gesprekken met medewerkers van Stichting Welzijn Lochem en het Sutfenesteunpunt Harfsen//Epse om in samenwerking met leerlingen van het voortgezet onderwijs (als maatschappelijke stage) bij oudere bewoners die een tuin hebben een zogenaamde ‘vierkante meter moestuin’ aan te leggen. Het is de bedoeling dat deze moestuin door de bewoner en een leerling tijdens het seizoen wordt verzorgd. Het gaat bij dit project om ouderen die niet veel buitenkomen en om leerlingen die in de buurt wonen van of in dezelfde kern als de ouderen.

Groen verbindt
Gedachte achter het plan is, dat de gezondheidbevorderende effecten van groen-dichtbij ook de eigen initiatiefkracht stimuleren. Het kleinschalig verbouwen van eerlijk voedsel is een manier om verse groenten te eten, de zintuigen te prikkelen en een eventueel sociaal isolement te doorbreken. Op hun beurt verleggen de leerlingen hun sociale grenzen door middel van deze ontmoeting en maken ze hierdoor kennis met de cohesiegedachte. Het vergroot hun inzichten door de zinvolle groene educatie: het zaaien, verzorgen en oogsten. Het samenwerken bij het kweken van groenten en bloemen is een verrijking van hun levenservaring. Groen verbindt hier jong en oud en beiden raken nog meer verbonden met de plek waar ze wonen.

Zorgtuin Gorssel
De Zorgtuin Gorssel aan de IJssel biedt al een aantal jaren een veilige plek voor jong en oud, in een groene omgeving, zie ook www.stichtingmunira.nl. Voor een kwetsbare groep zijn er speciale rolstoel belevingstafels ontworpen om in te tuinieren. In het tuinseizoen bezoeken ouderen van Sutfene met hulp van vrijwilligers tweewekelijks de zorgtuin om er te genieten en energie op te doen in het groen.. Vrijwilligers hebben de zorg voor de medemens op de tuin, maar vullen ook wekelijks bij individuele ouderen op het zorgcentrum een vaas met zelf gekweekte bloemen.

Kleinschalig
Het plan is om in Harfsen kleinschalig te beginnen, onder begeleiding van een stagiaire van de opleiding sociaal maatschappelijke dienstverlening. Als zich voldoende jongeren tot het project aangetrokken voelen, kunnen dit voorjaar de eerste vierkante meter moestuintjes in Harfsen worden aangelegd. De projectorganisatie is daarbij in handen van de Zorgtuin Gorssel. De Welkoop Gorssel heeft aangeboden om plantgoed en plantbakken voor de moestuintjes ter beschikking te stellen en mogelijk volgen nog meer ondersteuners voor dit groene project voor jong en oud.
Voor inlichtingen en extra enthousiaste handen: tel. 06-51599682 en e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Gorssel, 30 januari 2016

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends