Laatste nieuws

Nieuw nummer van ‘Ons Markenboek’ verschenen

De februari-editie 2023 van kwartaalblad ‘Ons Marken­boek’ (41e jaargang, nr. 1) van de Historische Vereniging De Elf Marken is verschenen. De vereniging bestaat in 2023 40 jaar, dus in dit nummer wordt onder meer terug­gekeken op de oprichting (de Gorsselse carnavals­vereniging De Gorssel­narren gaf de eerste aanzet), maar ‘Ons Marken­boek’ bevat nog meer interessante artikelen over de voor­malige gemeente Gorssel.

Herbegrafenis 
Hurrell kleinHerbegrafenis Britse pilootDe uitgave bevat onder meer een (foto)verslag van de her­begrafenis van William Robert Stephen Hurrell, reservist-piloot van de Britse jacht­bommenwerper die tijdens de Tweede Wereld­oorlog neerstortte bij de Scheuter­dijk in Eefde. Het vlieg­tuig en de stoffelijke resten van de piloot werden in november 2019 geborgen. Op 29 september 2022 vond de her­begrafenis van Hurrell plaats op het Jonker Bos War Cemetery in Nijmegen. 

Genealogische dag
De Elf Marken organiseert jaarlijks een genealo­gische dag, waarbij telkens een door de werk­groep Genealogie uitgeplozen familie­stamboom wordt gepresenteerd. Dat was deze keer de familie Korenblik/Korenblek, met vertakkingen in meerdere Gorsselse families. Daarbij stuitte de werk­groep zelfs op een tragische moord­zaak uit het begin van de negen­tiende eeuw.

Uit het archief
Gorssel schietver.Roskamweg kleinGorsselse schietvereniging (rubriek 'onbekende foto')Ieder nummer van het Marken­boek bevat een bijdrage van het Regionaal Archief Zutphen. Deze keer is dat een verhaal over het (soms talrijke) huis­personeel dat werk­zaam was bij gegoede families in de vroegere gemeente Gorssel. 

Wild-West
Al sinds jaar en dag bevindt zich bij de zes­sprong in Joppe aan de rand van de Gorsselse Heide een horeca­gelegenheid. Wellicht minder bekend is dat er ooit ook een slagerij gevestigd was. Soms ging er wat mis als er vee naar slager Wichers werd vervoerd. En dan moest er worden in­gegrepen. 

Kopen of lid worden
Leden van De Elf Marken hebben ‘Ons Markenboek’ inmiddels thuis­bezorgd gekregen. Het boekje is te koop bij Boek­handel Bechtle in Gorssel, Super­markt De Spar in Harfsen, Bloem en Meer in Eefde en in het Tram­station in Gorssel. 
Lid worden van De Elf Marken kan natuurlijk ook, dan wordt het boekje automatisch thuis­bezorgd. Kijk op www.deelfmarken.nl voor meer informatie. 


Redactie Gorssel.nl
25 januari 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends