Laatste nieuws

Nieuwbouw voor Gorsselse accommodaties?

De Gorsselse werkgroep accommodaties heeft via een bericht in De Stentor van 21 oktober 2016 laten weten dat zij de gemeente een plan heeft voorgelegd voor een gecombineerde nieuwbouw van basisschool, sport- en cultureel centrum en binnenzwembad met een klein buitenbad op één plek in het dorp. De bestaande accommodaties hiervoor (Vullerschool, 't Trefpunt, Boskoele, tennis en voetbal) zouden dan verdwijnen.

Voor dit multifunctioneel centrum, waarbij onderwijs, sport en cultuur samenkomen, wordt door de gemeente naar drie locaties gezocht, allemaal in of dicht bij het dorp. De plek van de huidige Vullerschool is daarbij niet in beeld, want daar is niet voldoende ruimte. De gemeente laat de plannen op haalbaarheid onderzoeken. De werkgroep denkt dat de nieuwbouw er in 2022 kan staan en dat financiering mede mogelijk is door verkoop en projectontwikkeling op de vrijkomende locaties en jaarlijkse besparing op exploitatiekosten.

Accommodaties in Gorssel
AccosTrioKLDe werkgroep bestaat uit bestuurders van diverse Gorsselse accommodaties: ’t Trefpunt, VV Gorssel, zwembad de Boskoele, de kerk, tennisvereniging en de Vullerschool. Ook een bestuurslid van de Dorpsraad Gorssel is aangesloten bij de groep. In het Dorpsplan 2013-2017, dat in 2012 op initiatief van de Dorpsraad in samenwerking met de inwoners tot stand is gekomen, zijn de gedachten voor samenwerking en clustering al opgenomen.
Gorssel is ruim voorzien van allerlei gebouwen en terreinen van verenigingen, organisaties of bedrijven. Te ruim wellicht, een deel is verouderd en de beheerders krijgen steeds meer met bezuinigingen te maken. 't Trefpunt is te groot en verouderd, moet gesaneerd worden o.a. vanwege asbest en de gemeente trekt er in 2022 haar handen vanaf; sloop lijkt een reële mogelijkheid. Ook de Vullerschool ontkomt niet aan modernisering, het gebouw is te groot voor de huidige leerlingaantallen en heeft door de lintbebouwing een erg hoog energieverbruik. Zwembad de Boskoele heeft overcapaciteit en een hoge energierekening. Voetbal kan met wat minder velden toe.

Mogelijkheden
De werkgroep spreekt van een onomkeerbaar proces en dan is het maar beter om het heft in eigen hand te nemen i.p.v. af te wachten waar de gemeente mee komt. Dat sluit overigens ook aan bij de wens van de gemeente dat inwoners zelf initiatieven nemen. De situatie biedt ook mogelijkheden. Door als accommodaties samen op te trekken kunnen bijvoorbeeld kleedkamers, zalen, podium en kantine gecombineerd worden. Een multifunctioneel centrum derhalve met onderwijs, sport en cultuur onder één dak.
Het complex zou er in 2022, over zes jaar dus, moeten staan omdat in dat jaar ‘t Trefpunt zou moeten worden gesaneerd en de gemeente subsidies intrekt. Die zes jaar is volgens de werkgroep nodig voor alle procedures en planvorming. De werkgroep meldt dat zij reeds diverse gesprekken met de gemeente heeft gevoerd en dat die in beginsel positief tegenover het plan staat. De gemeente heeft bureau Twynstra Gudde gevraagd om een quick scan te doen naar de haalbaarheid van de plannen. De resultaten daarvan zouden eind november bekend zijn. Op dat moment wil de gemeente ook haar ideeën over mogelijke locaties bekend maken.

Draagvlak
De werkgroep accommodaties heeft tijdens de Algemene Vergadering van de Dorpsraad Gorssel op 25 mei 2016 over haar plannen verteld. Ook op Gorssel.nl is eerder al uitvoerig over deze plannen bericht: lees hier het artikel van 10 mei 2016.
Niettemin heeft het artikel in De Stentor van gisteren veel inwoners verrast. De werkgroep laat weten een breed draagvlak onder de inwoners na te streven, maar kan dat naar haar mening pas doen als de huidige denkrichting door Twynstra Gudde is getoetst. Ook het bestuur van de Dorpsraad Gorssel wil graag dat zoveel mogelijk inwoners bij de plannenmakerij betrokken zijn.

Redactie Gorssel.nl
22 oktober 2016

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends