Laatste nieuws

Nieuwe beplanting voor ‘bomendriehoek’

In november 2020 vroeg Circulus Berkel een kapvergunning aan voor het kappen van dertien beuken nabij de Hoofdstraat/Esdoornlaan in Gorssel. Het terrein waar de bomen staan ligt aan de Hoofdstraat, tegenover Autoservice Brinks in Gorssel: de ‘driehoek’ die gevormd wordt door Hoofdstraat, Esdoornlaan en Lindelaan. Bij navraag bleek dat Circulus-Berkel, die voor de gemeente het beheer over de buitenruimte voert, de kapvergunning had aangevraagd omdat de beuken te lijden hebben van de droogte van de laatste jaren en ‘aan hun laatste beetje toe’ waren’.

Vragen
DriehoekKap kleinHuidige situatie 'bomendriehoek' in GorsselEr waren natuurlijk vragen bij omwonenden en andere belanghebbenden, zoals de werkgroep ‘Gorssel Bloeit’ van de Dorpsraad Gorssel en de ondernemersvereniging Gorssel Buitengewoon. Het stukje Gorssel is immers het ‘uitzicht’ van de omwonenden en een ‘visitekaartje’ van Gorssel vanuit de noordelijke entree van het dorp. 

Overleg
BomendriehoekOntwerp kleinOntwerp herinrichting 'bomendriehoek'Onder begeleiding van Team Opbouwwerk van de Stichting Welzijn Lochem kwam vervolgens een overleg op gang, waarbij ideeën voor de inrichting van dit stukje Gorssel ingebracht konden worden. Vervolgens kwam er een ontwerptekening van Circulus Berkel en daar konden omwonenden en andere betrokkenen in een online bijeenkomst op reageren. 

Uitkomst
De uitkomst van het overleg is een ontwerp, waarbij voor het aantal te kappen bomen eenzelfde aantal bomen (onder meer Winterlinde, Sierkers en Iep) zal worden teruggeplaatst. Belangrijkste wens van de omwonenden is om het bosje licht te houden. Ze willen graag door het bosje kunnen blijven kijken, met zichtlijnen naar het achtergelegen weiland. In de ruimte tussen de bomen zal, op enkele nader te bepalen plekken, Rhododendron worden geplaatst. Op de hoek van Esdoornlaan en Lindelaan komt een zitbank, de aanwezige bloembollen worden behouden en er wordt een bloemenmengsel ingezaaid. 

Afstemming
De besproken wijzigingen zijn inmiddels verwerkt en er is een afspraak gemaakt om in de tweede helft van 2021 ter plaatse de laatste inrichtingsvragen onderling af te stemmen. Circulus Berkel en Team Opbouwwerk zullen het proces de komende periode voortzetten. 
Inwoners van Gorssel die vragen of opmerkingen hierover willen delen, kunnen een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 


Gorssel, 27 mei 2021

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends