Van de in Gorssel woonachtige dichter/schilder Dick van Welzen (Leiden, 1947) is onlangs een nieuwe dichtbundel verschenen. De bundel draagt de intrigerende titel ‘Ernstige werken, doekjes voor het bloeden en kleine lawaaien’ en telt 68 gedichten.
Deze nieuwe bundel van Van Welzen biedt een overzicht van zijn werk over de periode 2011 tot begin 2019 en is samengesteld uit winnende gedichten (zoals ’Ik zal je dromen’, waarmee Dick in 2013 de driejaarlijkse Euregio Poëzieprijs won en het gedicht ‘De IJssalon’, in 2011 genomineerd voor de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd) en diverse andere bekroonde gedichten en werk uit verzamelbundels en tijdschriften. De selectie heeft als ondertitel ‘Beste gedichten’, wat we volgens de dichter met een ‘stevige knipoog’ mogen bezien.
‘Ernstige werken’ is Dicks derde dichtbundel. Eerder verschenen ‘In Weerwil’ (2012) en ‘Ik zal je dromen’ (2013). De bundel bevat ook afbeeldingen van schilderijen van de hand van Van Welzen en van het werk van andere beeldend kunstenaars en fotografen.
Versierselen in taal
De natuur is voor Dick een bron van inspiratie. Het (rivier)landschap is een constante in zijn kunst.
In een eerder interview zegt Dick van Welzen onder meer: “Ik houd van versierselen in taal en mooie zinswendingen. Ik schilder ook en veel inspiratie haal ik uit het werk van de Engelse landschapsschilder William Turner. In zijn werk zijn horizonten vaak niet te herkennen. Ik houd van het mysterie op het grensvlak van abstract en figuratief. In mijn gedichten probeer ik datzelfde te bereiken door dubbelzinnigheid en aan te sturen op meerduidigheid, zodat de lezer nog meer zelf het gedicht schrijft.”
Dick van Welzen was medeorganisator van het project ‘Dichterbij de IJssel’, een bijzondere kunstroute door Gorssel in de zomer van 2013, waarbij ongeveer zestig gedichten, veelal gecombineerd met kunst, te zien waren. In 2017 was hij initiatiefnemer van het poëzieproject ‘Dichter op de IJssel’, opgezet in het kader van het kunstevenement de IJsselbiënnale.
Gorsselse gedichten
Een mooi voorbeeld van de mysterieuze sfeer is het gedicht ‘Bloedkamp’ (eerder gepubliceerd in de bundel ‘Dichterbij de IJssel’, 2013). Waterwolven loeren in een schuldig landschap, geliefden bungelen in bomen, de donjon aan de overkant van de rivier zag alles en zweeg. Hier wordt het verhaal verteld van het bloedbad dat Don Frederik, Alva’s zoon, in 1572 in Zutphen aanrichtte. Niets - maar tegelijkertijd ook alles - wordt aan de verbeelding van de lezer overgelaten.
In ‘Voskolk’ wordt het pracht van de IJsseluiterwaard bezongen, de dichter raakt erdoor van slag en vreest (of verwacht) een klok zijn laatste uur te horen slaan.
In ‘Wellicht is het slechts genade’ paart het dorp (Gorssel) alle ‘paarlen van natuur en mens en glanst het leven kristallijn’. Maar: ‘Reis niet af naar deze verborgen schat, probeer om te keren!'
De bundel nodigt ertoe uit om af en toe een gedicht ‘tot je te nemen’ en daarbij in gedachten te houden: 'Er staat niet wat er staat' (vrij naar Martinus Nijhoff). De bundel is te koop bij Bechtle, Van Someren & Ten Bosch in Zutphen en bij Praamstra in Deventer. Zeer aan te bevelen!
Redactie Gorssel.nl
20 mei 2019