Laatste nieuws

Nieuwe dichtbundel van Dick van Welzen

Van de in Gorssel woonachtige dichter/schilder Dick van Welzen (Leiden, 1947) is onlangs een nieuwe dicht­bundel verschenen. De bundel draagt de intrigerende titel ‘Ernstige werken, doekjes voor het bloeden en kleine lawaaien’ en telt 68 gedichten.
Welzen kleinDick van Welzen (foto Hilde Wagenvoort)Deze nieuwe bundel van Van Welzen biedt een over­zicht van zijn werk over de periode 2011 tot begin 2019 en is samen­gesteld uit winnende gedichten (zoals ’Ik zal je dromen’, waarmee Dick in 2013 de driejaarlijkse Euregio Poëzie­prijs  won en het gedicht ‘De IJssalon’, in 2011 genomineerd voor de Turing Nationale Gedichten­wedstrijd) en diverse andere bekroonde gedichten en werk uit verzamel­bundels en tijd­­schriften. De selectie heeft als ondertitel ‘Beste gedichten’, wat we volgens de dichter met een ‘stevige knip­oog’ mogen bezien. 
‘Ernstige werken’ is Dicks derde dichtbundel. Eerder verschenen ‘In Weerwil’ (2012) en ‘Ik zal je dromen’ (2013). De bundel bevat ook afbeeldingen van schilderijen van de hand van Van Wel­zen en van het werk van andere beeldend kunste­naars en foto­grafen.

Versierselen in taal
VanWelzen Boekomslag kleinDe natuur is voor Dick een bron van inspiratie. Het (rivier)landschap is een constante in zijn kunst.
In een eerder interview zegt Dick van Welzen onder meer: “Ik houd van versier­selen in taal en mooie zins­wendingen. Ik schilder ook en veel inspiratie haal ik uit het werk van de Engelse landschapsschilder William Turner. In zijn werk zijn horizonten vaak niet te her­kennen. Ik houd van het mysterie­ op het grensvlak van abstract en figura­tief. In mijn gedichten probeer ik datzelfde te bereiken door dubbel­zinnigheid en aan te sturen op meerduidig­heid, zodat de lezer nog meer zelf het gedicht schrijft.”
Dick van Welzen was mede­organisator van het project ‘Dichterbij de IJssel’, een bijzondere kunst­route door Gorssel in de zomer van 2013, waarbij ongeveer zestig gedichten, veelal gecombineerd met kunst, te zien waren. In 2017 was hij initiatief­nemer van het poëzie­project ‘Dichter op de IJssel’, opgezet in het kader van het kunst­evenement de IJssel­biënnale.

Gorsselse gedichten
VanWelzen Bloedkamp kleinEen mooi voorbeeld van de mysterieuze sfeer is het gedicht ‘Bloedkamp’ (eerder gepubli­ceerd in de bundel ‘Dichterbij de IJssel’, 2013). Waterwolven loeren in een schuldig land­schap, geliefden bungelen in bomen, de donjon aan de overkant van de rivier zag alles en zweeg. Hier wordt het verhaal verteld van het bloed­bad dat Don Frederik, Alva’s zoon, in 1572 in Zutphen aanrichtte. Niets - maar tegelijker­tijd ook alles - wordt aan de verbeelding van de lezer over­gelaten.
In ‘Voskolk’ wordt het pracht van de IJssel­­uiterwaard bezongen, de dichter raakt erdoor van slag en vreest (of verwacht) een klok zijn laatste uur te horen slaan.
In ‘Wellicht is het slechts genade’ paart het dorp (Gorssel) alle ‘paarlen van natuur en mens en glanst het leven kristal­lijn’. Maar: ‘Reis niet af naar deze verborgen schat, probeer om te keren!'

De bundel nodigt ertoe uit om af en toe een gedicht ‘tot je te nemen’ en daarbij in gedachten te houden: 'Er staat niet wat er staat' (vrij naar Martinus Nijhoff). De bundel is te koop bij Bechtle, Van Someren & Ten Bosch in Zutphen en  bij Praamstra in Deventer. Zeer aan te bevelen!


Redactie Gorssel.nl
20 mei 2019

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends