Laatste nieuws

Nieuwe projecten bij tuinderij De Veldhof

Tuinderij De Veldhof in Joppe zit vol nieuwe plannen. Er komt in het nieuwe seizoen een natuur­speelplaats voor kinderen, dee­l­nemers kunnen zelf hun groenten oogsten en er komt een bloemenpluktuin. Om de tuinderij financieel gezond te maken is een aantal investeringen nodig zoals de aan­schaf van een multifunctionele tuinbouw­frees. Daarvoor is een crow­funding campagne opgezet.

Gemeenschapsproject
Veldhof kleinTuinderij De Veldhof vernieuwt en start crowdfunding campagneTuinderij De Veldhof is een gemeenschaps­project waarin Valérie samen met tuinder Frans en een groot aantal vrijwilligers actief is. De groenten worden geteeld zonder chemische midde­len, maar ook zonder dierlijke mest. Valérie: "We noemen dit Perma­cultuur. Het is het telen van groenten op de meest natuur­lijke wijze. We laten gewoon de natuur voor ons werken. Onze groenten zijn vers en niet verpakt.”
De teelt van gezond voedsel staat voorop, met aandacht voor een gezonde bodem. 
De Veldhof wil laten zien dat voedsel produceren op een duur­zame, klein­schalige en milieu­bewuste manier mogelijk is.

Vernieuwing
Veldhof 1 kleinDe start voor de vernieuwing is op 16 maart 2019 via de landelijke cam­pagne NLDoet. Dan gaat een groep vrijwilligers aan het werk om een natuurspeelplek aan te leggen. De Veldhof vindt het belangrijk dat kinderen zien hoe hun eten wordt geweekt.­ Valérie: “Iedereen is die dag welkom om de handen uit de mouwen te steken en samen te genieten van een kop (hoe kan het ook anders) groente­soep”. Vanaf 1 mei kunnen kinderen met hun ouders mee om zelf te oogsten.
Momenteel halen deelnemers elke week hun groente af bij de tuin­derij of een afhaalpunt in Eefde, Epse of Gorssel, maar per 1 mei kunnen ze er ook voor kiezen om hun groen­ten zelf te oogsten. Daarmee krijgen deelnemers ook meer vrijheid om zelf te bepalen wat zij willen oogsten. Valérie: “Ook willen we dit jaar graag op bescheiden schaal mensen met een beperkt bud­get aanbieden om zelf te komen oogsten.” Later dit jaar komt er ook een bloemen­tuin, om zelf een boeket te kunnen plukken. “Onbespoten en ongeverfd”. 
De Veldhof heeft ook een webwinkel waar naast de losse verkoop van groen­te te zijner tijd ook ingemaakte waren zoals soepen en sappen aangeboden worden. En er komen sociale en crea­tieve activiteiten zoals een workshops en een ‘pop-up’ restaurant .

Crowdfunding
Aan het waarmaken van deze en toekomstige plannen hangt een prijskaartje. Daarom is De Veld­hof een crowdfunding actie gestart. Het gaat daarbij vooral om een inves­tering in apparatuur. Nu moeten voor diverse werkzaamheden loon­werkers worden ingehuurd. Met de aanschaf van eenvoudige appa­ratuur kan dit werk in eigen beheer worden gedaan op het moment dat het nodig is. De nieuwe machines zijn afgestemd op de behoefte van de tuin waardoor het bodem­leven beter beschermd wordt. Donaties en kleine leningen zijn welkom.

Informatie over de crowdfunding is te vinden op: www.tuinderijdeveldhof.nl/tuinvoordetoekomst.

Tuinderij De Veldhof
Valérie van Dijck
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel. 06-49386227


Gorssel, 1 februari 2019

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends