Laatste nieuws

Nieuwe zonnedaken in Gorssel

Al geruime tijd is energiecoöperatie Lochem­Energie bezig met de voorbereidingen voor twee nieuw zonne­daken in Gorssel: op het bedrijf van de familie Wijn­bergen aan de Gorsselse Enkweg en op het appartementen­gebouw van woningcorporatie IJsseldal Wonen aan de Poststraat. Knelpunt bij nieuwe zonne­daken is vaak de aansluiting door de net­beheerder. Onlangs gaf Liander het groene licht voor beide zonne­daken, elk goed voor ongeveer 200 zonne­panelen. In december 2023 worden de panelen bij Wijnbergen gelegd, kort daarna op de Post­straat.

Energietransitie
Wijnbergen 2 kleinBoven en onder: voorbereidingen zonnedak familie Wijnbergen in GorsselNiet iedereen heeft een dak dat geschikt is voor zonne­panelen. Of je woont bijvoorbeeld in een huur­huis waar geen panelen op gelegd mogen worden. LochemEnergie: “Bij de huidige stroom­prijzen bieden collectieve projecten volgens het systeem van de postcode­roos een mooi alternatief voor panelen op het eigen dak. Ook voor mensen die al panelen op hun dak hebben liggen is het een gelegenheid de energie­transitie een stapje verder te brengen”.

Postcoderoos
Op grotere daken worden tot 200 zonnepanelen gelegd, waarbij inwoners in het gebied dat aansluit op de betreffende locatie (de postcode­roos) op een aantal panelen kunnen inschrijven. Voorwaarde is dat een energie­coöperatie als LochemEnergie het zonne­dak ontwikkelt en daarbij gebruik maakt van de landelijke Subsidie­regeling voor Coöperatieve Energie­opwekking (SCE).
Wijnbergen 1 kleinDeelnemers die in de postcode­roos wonen leggen per paneel een bedrag in en krijgen dan vijftien jaar lang met overheids­garantie een vergoeding voor de met hun paneel opgewekte stroom. Dat garandeert een basis­prijs en wordt aangevuld met winst­deling. De eigenaar van het dak profiteert via een huur­vergoeding (al dan niet in de vorm van eigen panelen). 
Inwoners uit het postcode­gebied van Gorssel (7213), Eefde (7211), Joppe (7215), Epse (7214), Harfsen (7217) en Kring van Dorth (7216) komen in aanmerking voor zonne­daken in Gorssel. 

Deelnemers en daken gezocht
LochemEnergie laat weten dat er voor het zonnedak Wijn­bergen nog ruimte is voor een paar deel­nemers. Belangstellenden kunnen – liefst spoedig - inschrijven voor een gewenst aantal zonne­panelen, met een maximum van vijftien. Uiteraard kan er ook eerst bij LochemEnergie informatie worden opgevraagd:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0573-764007.

Poststraat
Wijnbergen 3 kleinVoor het zonnedak Poststraat is in overleg met IJssel­dal Wonen voor een afwijkende constructie gezorgd zonder kapitaal­inleg vooraf. De bewoners van het appartementen­gebouw krijgen via de zonnepanelen ook een korting op de maandelijkse service­kosten. Er doen twintig bewoners uit het gebouw mee en daarmee zijn alle zonne­panelen al vergeven.
LochemEnergie blijft op zoek naar gebouw­eigenaren die hun dak beschikbaar willen stellen voor collectieve zonne­panelen, ook binnen het postcodegebied rondom Gorssel. 


Redactie Gorssel.nl 
2 december 2023 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends