Laatste nieuws

Nogmaals Koningsdag 2023: een terugblik

De Oranjevereniging Gorssel kijkt terug op geslaagde festiviteiten rond Konings­dag 2023. 
Op 26 april organiseerde de vereniging de traditionele senioren­middag in De Borkel in Gorssel, op 27 april volgde de viering van Konings­dag op de Roskam­weide en op zondag 30 april werd de – eveneens traditionele – gezins­fietstocht verreden.

Seniorenmiddag 
Rijtuig kleinDe burgemeester arriveert per rijtuig (foto Frank van Holten)Voorafgaand aan Konings­dag, op woensdag 26 april, organiseerde de Oranje­vereniging een senioren­middag in De Borkel in Gorssel. Na de ontvangst met een oranje­gebakje traden de Neighbour­sisters op. De twee dames, al 22 jaar een duo, kregen de zaal volledig mee. Bij hun optreden was er aan­dacht voor het 10-jarig koning­schap van Willem Alexander en voor Amalia, die door bedreigingen een nare tijd door­maakt. Verder waren er songs van de Andrew Sisters en van vader Abraham. Na de pauze met extra luxe hapjes en een drankje (advocaat met slag­room) klonk ‘We‘ll meet again’ van Vera Lynn. Na afloop kreeg iedereen een plantje, aangeboden door De Blaakhof in Eefde.

Koningsdag
RIngstekenOV2023 kleinRingstekenSinds 2022 beginnen de festiviteiten van Konings­dag in Gorssel niet meer met een aubade om 09.30 in de ochtend, maar om 13.00 uur. Op dat tijd­stip arriveerde burgemeester Van ’t Erve per rijtuig op de Roskam­weide om het startsein voor het feest te geven. Ondanks de wat kille bries werd het een stralende middag. De kleedjes­markt was snel gevuld en de jeugd maakte ijverig gebruik van de attracties. Voor de kleintjes waren er een zweef­molen, een spring­kussen en het aloude grabbel­huis. En heel veel kinderen probeerden vanuit rijtuigen met pony’s raak te steken in de ring.
Schutter2023 kleinSchutterskoning 2023 Saroud Aluandi (r.) (foto Frank van Holten)Het vogel­schieten, met 89 inschrijvers, begon om 15.30 uur met een eerste schot van Maria Breunissen, Schutters­koningin van 2022. Na 126 schoten viel de rechter­vleugel met een schot van Dorien Snel, en na 138 schoten liet Erik van Dijk de linker­vleugel vallen. Er kwam daarna weinig beweging in de vogel, totdat Saroud Aluandi met één welgemikt schot zowel kop, romp als staart er­af schoot. Saroud wist, als bezoeker van Gorssel en op de vlucht uit Irak en Oekraïne, niet wat hem over­kwam! 
Intussen werd de hele middag gevoetbald om de Panna­beker, die dit jaar gewonnen werd door het duo Otis van Poecke en Gijs Klein Lugten­belt. Bij het kaart­schieten ging de eerste prijs naar Lisa van Dijk; de tweede prijs was voor Piet Nikkels. En ook bij het geluk­schieten overtroefde dezelfde Lisa van Dijk iedereen. 
De inwendige mens werd, behalve door Eet­café De Hoek, uitstekend verzorgd door de scouts van de Kompas­naald en de IJsselgroep met brood­bakken en pannen­koeken. 
Gorssel.nl publiceerde twee fotoalbums met beelden van Koningsdag 2023. 

Gezinsfietstocht 
FietsOV2023 kleinGezinsfietstochtOp zondag­middag 30 april organiseerde de Oranje­vereniging weer de traditionele gezins­fietstocht. Het was een stralende dag en dat droeg zeker bij aan de grote opkomst van 88 deelnemers. Appie Roeter­dink en Hans Steemers hadden een mooie route uitgezet, met een pit­stop op een onbekende, maar mooie plek bij Almen aan de Hulzer­dijk: vlakbij het monumentje ter nagedachtenis aan piloot R.J. Cammock, die daar in het najaar van 1944 het leven liet. Vruchten­sap en fruit voor onder­weg werden gesponsord door De Traiteur en Jumbo, en 49 mensen maakten na afloop gebruik van het aanbod van Eet­café de Hoek om voordelig te komen eten.


Gorssel, 1 mei 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends