Laatste nieuws

Ode aan het Nederlandse water in MORE

Gedurende het voorjaar en de zomer van 2024 brengt Museum MORE in Gorssel een ode aan ‘het water in Nederland’. Samen met gast­conservator Boudewijn Bakker organiseert MORE een tentoonstelling rondom dit thema. Met ongeveer vijftig schilderijen, tekeningen en prenten uit de af­gelopen 120 jaar voert ‘Aan ’t water’ de bezoeker langs zowel de aantrekkelijke als de omineuze aspecten van water in Nederland.

Veel gezichten
PreviewWater 1 kleinVoorbezichtiging expositie voor genodigdenHet Nederlandse water heeft vele gezichten, en ook elke kunstenaar heeft er zijn of haar eigen blik op. De tentoon­stelling laat zien hoe verschillend die blik kan zijn, zelfs binnen één eeuw en binnen de grenzen van de figuratieve traditie. De getoonde werken geven een indruk van de rijk­dom aan stijlen en opvattingen die elk op hun eigen manier recht doen aan de geziene werkelijkheid.

Kunstenaars
Dorian Hiethaar Vijvertje bij de kolk 1990 collectie Museum MORE Pictoright kleinDorian Hiethaar, Vijvertje bij de kolk, 1990, collectie Museum MORE ©Pictoright.jpgIn de expositie is ook een schilderij te zien van de in Gorssel geboren kunstenares Dorian Hiethaar (1951). Dorian tekent en schildert ‘louter en alleen over haar lievelings­bos’, zoals ze zelf op haar website zegt. Dat bos bevindt zich dicht bij haar geboorte­dorp. Ook is een werk van Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) in de tentoonstelling opgenomen. Zij werkte jarenlang vanuit haar buiten­huis in Almen. 

Watergedichten
PreviewWater 3 kleinRechts op de foto gastconservator Boudewijn BakkerSchrijver Tommy Wieringa heeft speciaal voor de tentoonstelling twaalf water­gedichten van bekende Nederlandse auteurs ingesproken. Deze gedichten zijn te beluisteren in de tentoonstellings­zaal.
‘Aan het water’ is te zien in de Tuinzaal van Museum MORE van 23 maart tot en met 8 september 2024.

Nog te zien
Verder nog in MORE tot en met 23 juni 2024: 'Cornelius Völker | Things You Shouldn’t Paint’


Redactie Gorssel.nl
23 maart 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends