Laatste nieuws

Oekraïense Gorsselnaren voelen zich welkom en veilig

Nederland telt sinds het begin van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland in februari 2022 ongeveer 103.000 Oekraïense vluchtelingen. Hiervan wonen er een kleine honderd in het appartementen­complex De Bloemen­kamp in Gorssel. 
Gorssel.nl bezocht een drietal families in De Bloemen­kamp om te vragen hoe het met ze gaat. Wat zijn hun ervaringen in Nederland, en vooral: wat vinden ze van hun verblijf in Gorssel?

Welkom en veilig
Oekr2 kleinBewoner Salar en locatiemanager Anna KravetsGorssel.nl sprak met Victoria en haar dochtertje Ryta, met Dmytro en met Salar. 
Victoria is tevreden met de opvang in Gorssel en Ryta, die met open armen ontvangen is op de Vuller­school in Gorssel, heeft al Nederlandse vriendjes. Ze willen wel terug naar Oekraïne. 
Dmytro en zijn gezin voelen zich welkom en veilig in Gorssel. Dmytro heeft werk gevonden en zijn kinderen zitten in de buurt op school en sporten in de omgeving. 
Ook Salar, die een appartement deelt met zijn moeder, is blij met zijn verblijf in Gorssel. Hij voetbalt bij VV Gorssel en heeft al veel vrienden in het dorp.

Sloop Bloemenkamp dreigt
Het is nog wel onduidelijk hoe lang de Oekraïense Gorsselnaren in De Bloemen­kamp kunnen blijven.
De eigenaar van het gebouw heeft plannen om het appartementen­complex te slopen voor nieuw­bouw. Over die plannen is nog geen duidelijkheid en het Lochemse college is in gesprek met de verhuurder om, zolang sloop nog op zich laat wachten, de huurtermijn te verlengen.

Rubriek Uitgelicht
Een uitgebreid verslag van de gesprekken is te lezen in de rubriek ‘Uitgelicht’ op Gorssel.nl. Voor de Oekraïense Gorsselnaren is hieronder en aan het ‘Uitgelicht’-artikel een vertaling in het Oekraïens toegevoegd (met dank aan locatie­manager Anna Kravets).


Redactie Gorssel.nl
22 november 2023

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends