Laatste nieuws

Oekraïne Project zoekt mankracht en spullen

Het Oekraïne Project Gorssel-Epse-Joppe wil Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk laten ‘landen’ in genoemde dorpen. Er is nog veel werk te doen en daarvoor zoekt het project­team extra man­kracht. Ook huis­raad en meubels zijn welkom. 

Saamhorigheid
Oekraine kleinDe gemeente Lochem zorgt voor opvang­locaties voor vluchtelingen uit Oekraïne en de toe­wijzing van die locaties (in de stad Lochem heeft de gemeente Hotel De Scheperskamp en Europarcs De Achterhoek geschikt gemaakt voor eerste crisis­opvang), terwijl in een aantal kernen van de gemeente teams zijn op­gezet rond de opvang van de vluchtelingen. In Gorssel, Epse en Joppe is dat het Oekraïne Project Gorssel-Epse-Joppe, dat zich ten doel stelt Oekraïense vluchte­lingen zo goed mogelijk te laten ‘landen’ in genoemde dorpen. 
Projectleider Gerben Algra: “We zijn ontzettend blij en trots op het feit, dat zich in­middels ruim 115 vrijwilligers hebben aangemeld voor hulp bij de opvang in Gorssel, Epse en Joppe. Een fantastische blijk van saam­horigheid en enthousiasme om mensen die huis, haard, familie en vrienden achter hebben moeten laten toch weer een veilig onder­komen te bieden, waar ze zich welkom mogen weten".

De Bloemenkamp
Bloemenkamp 1 kleinMankracht en huisraad nodig voor huisvesting Oekraïeners in De BloemenkampOnlangs heeft het college van B&W positief beslist over de inzet van De Bloemen­kamp in Gorssel voor de op­vang van vluchtelingen uit Oekraïne. 
Momenteel worden controles in het appartementen­complex uitgevoerd om veilig aan de slag te kunnen. Zoals het er nu uit­ziet moeten er minimaal twintig apparte­menten (deels) opgeknapt en helemaal in­gericht worden. Een forse klus, waar heel veel handen en nog meer spullen voor nodig zijn. De project­groep heeft al veel toe­gezegd gekregen, maar er is nog dringend behoefte aan met name wat grotere of in aanschaf duurdere spullen zoals eet­tafels, stoelen, kleine(re) kasten, bijzet­tafeltjes, koel­kasten, pannen et cetera. De eerdere inzamelings­actie van kleding heeft al een overweldigende oogst opgeleverd.

Taalmaatjes
De eerste vluchtelingen worden in juni in Gorssel verwacht. Af­hankelijk van het tempo waarmee de apparte­menten gereed komen, zullen er in totaal tussen de 40 en 70 vluchtelingen arriveren. Er staat een team in de start­blokken om iedereen welkom te heten en weg­wijs in de dorpen te maken. Daarnaast is een hele groep 'taal­maatjes’ bereid om de vluchtelingen met de Nederlandse taal op weg te helpen. 

Zomerprogramma
Voor de Oekraïense kinderen is het erg belangrijk om zo snel mogelijk weer een beetje structuur in hun dag te krijgen. Om de periode van de zomer­vakantie goed door te komen, wordt er aan gedacht om in samen­werking met onder andere sport­clubs, scouting en speel­tuin een ‘zomer­programma’ te organiseren.

Hulp nodig
De project­groep heeft nog veel hulp nodig en kan nog veel meer vrijwilligers gebruiken, onder meer voor de inrichting van de apparte­menten in De Bloemen­kamp, maar bijvoorbeeld ook als taal­maatje, als hulp bij het wegwijs maken in de dorpen of bij het organiseren van het zomer­programma voor de kinderen.

Aanmelden
Aanmelden als vrijwilliger of opgave van spullen kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 
Wie een financiële bijdrage wil geven, kan dat doen op een speciaal rekening­nummer voor het project, onder de paraplu van de diaconie van de Protestantse Gemeente Gorssel/Epse: 
NL 07 RABO 0190.3081.09, t.n.v. Prot. Gemeente Gorssel/Epse. inz. Diaconie.


Gorssel, 24 mei 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends