Liander wil een schakelstation bouwen op de hoek N348 en Groeneweg. Het 23 meter lange bouwwerk is nodig voor de stroomvoorziening van het nieuwe bedrijvenpark langs de A1. Het college heeft tot ongenoegen van de Dorpsraad Gorssel haar medewerking reeds toegezegd. De Dorpsraad is niet gelukkig met de brief die Liander over de plannen aan de omwonenden heeft gestuurd.
Er komt een geheel nieuwe hoofdleiding voor de elektriciteit van het hoofdschakelstation in Warnsveld naar het nieuwe A1 bedrijvenpark bij Deventer. Ter hoogte van Gorssel moet een schakelstation komen. Liander heeft hiervoor een aantal mogelijkheden onderzocht en is uiteindelijk uitgekomen op het perceel langs de N348 en de Groeneweg, tussen het terrein van Van Opijnen en de N348. Het schakelstation zou 23 meter lang worden, 7,7 meter diep en 4,2 meter hoog.
Het gebied waarop het Bedrijvenpark A1 wordt ontwikkeld behoort sinds 2000 tot de gemeente Deventer en de provincie Overijssel. Aansluiting op het Overijssels netwerk van Enexis zou een stuk minder ingrijpend zijn, maar het gebied is concessiegebied van Liander volgens de oude provinciegrens; de bekabeling moet daarom via Warnsveld lopen.
Reactie Dorpsraad
Het college heeft op 16 december 2014 besloten medewerking te verlenen aan de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan en het realiseren van dit schakelstation. Dit tot grote verrassing van de Dorpsraad Gorssel. "De Dorpsraad heeft via de notulen van de collegevergaderingen kennis moeten noemen van het besluit van het college", aldus voorzitter Hans Geerlink. "De beoogde locatie is gelegen op de hoge enk tegenover en nabij het dorp. Dit betreft een gebied met landschappelijke waarden. Het open karakter van de enk is juist zo kenmerkend en waardevol voor dit gebied en daaraan wordt afbreuk gedaan door een gebouw van deze afmetingen. De Dorpsraad vraagt zich af of alle mogelijkheden goed zijn onderzocht en heeft ernstige bedenkingen tegen de plannen zoals die nu op tafel liggen."
De uiteindelijke wijziging van het bestemmingsplan dient te worden goedgekeurd door de gemeenteraad en de Dorpsraad heeft aangegeven zich na overleg met de omwonenden tot de raad te zullen wenden.
Brief aanwonenden
De aanwonenden zijn eind maart 2015 per brief door Reddyn B.V., als serviceprovider van Liander, op de hoogte gebracht. Omwonenden en Dorpsraad spreken van een tendentieuze en verhullende brief. Zo wordt gesteld dat het schakelstation noodzakelijk is om 'de elektriciteitsvoorziening in Gorssel en omgeving veilig te stellen'. Het bedrijvenpark wordt niet genoemd, terwijl eerder duidelijk was aangegeven dat dat de reden was. De brief meldt ook dat het plan is toegelicht aan de Dorpsraad Gorssel. "Dat is op zichzelf correct", aldus Geerlink, "maar het was wel beter geweest als erbij had gestaan dat de Dorpsraad een dergelijk gebouw op die plek niet wenselijk vindt." De brief meldt verder dat de grond al is aangekocht, alsof alles reeds in kannen en kruiken is. Bij die aankoop geldt echter wel als ontbindende voorwaarde de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan, waarover de gemeenteraad dient te besluiten. In de brief is in een luchtfoto het gebouw ingetekend, maar wordt geen melding gemaakt van de omvang van het bouwwerk.
Landschappelijke inpassing
Het college heeft als voorwaarde gesteld dat het gebouw in overleg met Dorpsraad en omwonenden landschappelijk goed moet worden ingepast. "Het is voor ons nog te vroeg een discussie over landschappelijke inpassing te voeren" aldus Geerlink "want dat gaat niet over het gebouw of de locatie, maar louter om de soort begroeiing er omheen. Wij zijn er nog niet van overtuigd dat het gebouw op die locatie moet komen."
Gorssel.nl
7 april 2015
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels