Laatste nieuws

‘Ons Markenboek’ nr. 3 verschenen

De augustus­editie 2022 van kwartaal­blad ‘Ons Markenboek’ (40e jaargang, nr. 3) van de Historische Vereniging De Elf Marken is verschenen. Er staan interes­sante artikelen over de voormalige gemeente Gorssel in. 

Oorlogstijd in Joppe 
Huurne kleinDe dertien kinderen van de familie Enserink omstreeks 1940Ons Marken­boek opent met het tweede en laatste deel van ‘Mijn kinder­jaren in oorlogs­tijd’ door Wim de Greeff. Het gaat dit keer over de bevrijding rond de Dorther­dijk in Joppe door de Canadese troepen en over gevaarlijke spelle­tjes met oorlogs­tuig in de omgeving van De Zessprong.

De Huurne 
Daarna volgt een uit­gebreid artikel van Gerrit Groot Was­sink over de familie Enserink van boerderij De Huurne in Harfsen. In de Tweede Wereld­oorlog was iedereen die onder­dak of een schuil­plek nodig had welkom op De Huurne. Vader Gerrit, moeder Jantje en de oud­sten van de dertien kinderen waren actief op de boerderij, met hulp­verlening aan onder­duikers of zaten in het verzet. Daar­voor hebben ze een hoge prijs moeten betalen. Twee zoons werden gearres­teerd en gedepor­teerd naar een Duits kamp. Eppie heeft dit met de dood moeten bekopen, Tinus heeft het op het nippertje over­leefd. Vader Gerrit moest het laatste jaar van de oorlog zelf ook onder­duiken.  

Ansichtkaarten
Ansicht kleinDe eerste ansichtkaarten mochten aan de adreszijde niet beschreven wordenCaroline Dijkerman presenteert als eer­betoon aan haar over­leden vader een deel van zijn collectie ansicht­kaarten van Epse. We leren niet alleen iets over de geschiedenis van de ansicht­kaart, maar het artikel geeft tegelijker­tijd een beeld van vroegere vakanties. 

Naber-orgel
Naberorgel kleinHet gerestaureerde Naber-orgel in de protestantse kerk in GorsselIn het laatste artikel beschrijft Nico Meer­burg de geschiedenis van het Naber-orgel dat de protes­tantse kerk in Gorssel in 1862 liet bouwen. Als je dit verhaal leest, kun je de klanken van het orgel bijna horen.

Kopen of lid worden
Leden van De Elf Marken hebben ‘Ons Marken­boek’ inmiddels thuis­bezorgd gekregen. Het boekje is te koop bij Boekhandel Bechtle in Gorssel, Supermarkt De Spar in Harfsen, Bloem en Meer in Eefde en het Tram­station in Gorssel.
Lid worden van De Elf Marken kan natuurlijk ook, dan wordt het boekje automatisch thuis­bezorgd. 
Kijk op www.deelfmarken.nl voor meer informatie. 


Gorssel, 27 augustus 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends