Laatste nieuws

Ons Markenboek’ nr. 4 verschenen

De novembereditie 2022 van kwartaal­blad ‘Ons Marken­boek’ (40e jaargang, nr. 4) van de Historische Vereniging De Elf Marken is verschenen. Er staan interessante artikelen over de voor­malige gemeente Gorssel in. 

Onderduikersreünie
Onderduikersreünie 1946 kleinOnderduikersreünie in Harfsen in 1946Ons Markenboek’ bevat een uitgebreid artikel van Gerrit Groot Wassink over een onderduikers­reünie in Harfsen in 1946. In de Tweede Wereld­oorlog waren veel jonge mannen in deze regio onder­gedoken en er ontstonden goede banden met hun gast­gezinnen en tussen de onderduikers onderling. Een jaar na de bevrijding kwamen ruim drie­honderd onderduikers terug naar Harfsen voor een vier dagen durend reünie­programma. Hoogte­punt was een grote bijeen­komst op de Braakhekke Bulten in Harfsen, waar ruim 1000 mensen aanwezig waren.

Molensteen
Molensteen kleinEen eerdere versie van het molensteenmonument. Er waren nog twee molenstenen in verwerkt (RAZ, SZU002019422-054-01)Als herinnering aan de koren­molen die ooit te vinden was aan de huidige (hoe kan het ook anders) Molen­weg in Gorssel rest nog een molen­steen als monument op de hoek van Molenweg en Nijverheid­straat. Maar waar is de bijbehorende tweede molen­steen gebleven? Verschillende theorieën doen de ronde, maar Henk Kraaijen­brink denkt de verdwenen steen op het spoor te zijn. 

Toen en Nu
Nijverheidsplein woning hoofonderwijzer kopie kleinWoning hoofdonderwijzer aan het Nijverheidsplein, nu Fietsvakantiewinkel Saint ChristopherDe rubriek Toen en Nu toont een oude foto van het pand in Gorssel waar Fietsvakantie­winkel Saint Chistopher gevestigd is. Vroeger was het pand de woning van de hoofd­onderwijzer van de naast­gelegen christelijke lagere school. Nog steeds een herken­bare plek aan het Nijverheids­plein.

Kopen of lid worden
Leden van De Elf Marken hebben ‘Ons Markenboek’ inmiddels thuis­bezorgd gekregen. Het boekje is te koop bij Boek­handel Bechtle in Gorssel, Super­markt De Spar in Harfsen, Bloem en Meer in Eefde en het Tram­station in Gorssel. 
Lid worden van De Elf Marken kan natuurlijk ook, dan wordt het boekje automatisch thuis­bezorgd. 
Kijk op www.deelfmarken.nl voor meer informatie. 


Gorssel, 24 oktober 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends