Het novembernummer van kwartaalblad Ons Markenboek (2024 nr. 4) van de Historische Vereniging De Elf Marken bevat verhalen uit de geschiedenis van de oude gemeente Gorssel, onder meer herinneringen van Gorsselnaar Johan Wolters aan de oversteek van de IJssel in april 1945, over een bijzondere brief die onlangs opdook en het levensverhaal van een ‘Indiëganger’ uit Epse, opgetekend door zijn zoon. En oudere Gorsselnaren zullen nog herinneringen hebben aan het naoorlogse zwembad dat tot 1958 bij De Houtwal in de IJssel lag.
Een Canadese soldaat
Johan Wolters vertelt over wat hij als achtjarige jongen 80 jaar geleden bij De Houtwal in Gorssel zag: “Alles stond hier in brand en er werd over en weer geschoten. De Canadezen vuurden aan deze kant van de IJssel, de Duitsers vanaf de andere kant. Ik zag hoe een Canadese soldaat op een brancard uit een brandende schuur werd gedragen”. Jaren later kwam Johan pas te weten om wie het ging, toen familieleden van de Canadees Harry Bockner een bezoek brachten aan de plek waar hun voorouder om het leven kwam.
Bijzondere brief
Een ander verhaal in Ons Markenboek gaat over vier woningen aan de Nachtegaalstraat in Eefde die in november 1944 door een bom werden getroffen. Het gevolg: zeven doden en een aantal gewonden. De familie Knol (man, vrouw en twee kleine kinderen) had geluk. Ze konden levend onder het puin vandaan gehaald worden. Pas tachtig jaar later horen de twee na de oorlog geboren kinderen Knol voor het eerst over het bombardement dat hun ouders en oudere zusters trof. Dat heeft alles te maken met een brief … Een ontroerend verhaal over ‘zwijgen en doorgaan’.
Een zoon over zijn vader
Edu Beusekamp kijkt terug op het leven van zijn vader Gerrit Jan (1924-1973), die na een bombardement op zijn ouderlijk huis in Epse, waarbij zijn vader, zus en broer omkwamen, naar Nederlands Indië vertrok. Gerrit Jan moest zijn leven na terugkeer in Nederland weer opbouwen en dat was niet gemakkelijk.
IJsselbad
Verder in het novembernummer het tweede deel van een serie over het drijvende zwembad dat sinds 1930 bij de Houtwal in Gorssel in de IJssel lag en dat in de oorlog door de bezetter werd afgebroken. Na de oorlog werd nog een aantal jaren gezwommen in een betonnen bak, maar uiteindelijk kwam er - met geld ingezameld door inwoners van Gorssel - in 1952 een nieuw IJsselbad met drie bassins. Dat zwembad deed dienst tot 1958: toen was het IJsselwater inmiddels te vervuild en werd het bad gesloten. Pas in 1969 kreeg Gorssel een modern nieuw zwembad: De Boskoele aan de Lindeboomweg. Menig oudere Gorsselnaar heeft er nog herinneringen aan: zwemmen in het IJsselwater en uitrusten bij ‘Tuitert’.
Kopen of lid worden
Het boekje is te koop bij Boekhandel Bechtle in Gorssel, Supermarkt De Spar in Harfsen, Bloem en Meer in Eefde en in het Tramstation in Gorssel. Lid worden van De Elf Marken kan natuurlijk ook, dan wordt het boekje automatisch thuisbezorgd. Kijk op www.deelfmarken.nl voor meer informatie.
Redactie Gorssel.nl
2 november 2024
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels