Laatste nieuws

Ontwikkelingsgericht onderwijs op de Joppeschool

JoppeschooolEdu 1 klein

JoppeschoolEdu 2 kleinDe leerlingen van alle groepen op de Joppeschool werkten de afgelopen tijd aan een project rond ‘afval’. Hoe ruimt de natuur zijn ‘eigen’ afval op en hoe doet de mens dat (of zou dat moeten doen)? Het project is onderdeel van het ontwikkelings­gericht onderwijs op de Joppeschool: al spelend en onder­zoekend leren. 

Afval en kringloop
De afgelopen weken onderzochten de kinderen van alle groepen de vraag wat ze zouden kunnen doen voor de wereld. Dat is natuurlijk heel ruim geformuleerd, maar zo hielden de kleuters zich bezig met kringloopwinkels en afval en wilde groep 5 weten hoe de natuur zijn afval opruimt en hoe de mens dat doet. De leerlingen in de boven­bouw onderzochten hoe ze hun eigen ‘carbon footprint’ zouden kunnen beïnvloeden.

Regenwormen
JoppeEdu 3jpg kleinGroep 5 deed onderzoek gedaan naar regen­wormen. Zo maakten ze allemaal een wormen­hotel. Ze observeerden de wormen elke dag en maakten er een informatie­blad over. Verder onderzochten ze in het bos welke insecten meehelpen om dode bomen en bladeren op te ruimen. De insecten die ze hierbij tegen­kwamen werden bestudeerd. En ze knutselden zelf insecten­hotels met groente­kistjes van De Traiteur Gorssel. Als laatste onderdeel onderzochten ze schimmels en het nut ervan. Ze kweekten zelf schimmels (oesterzwammen), die ze vervolgens ook hebben opgegeten. 

Afsluiting
Het onderzoeksproject werd per groep afgesloten op Educatie­boerderij De Veldhorst in Harfsen. Daar konden de kinderen al ontdekkend veel leren door op onderzoek uit te gaan in de belevings­tuin: spelen, werken en ontdekken op de vuurplaats, bij de paddenpoel, op de metselplaats en op de natuurspeelplaats.
Woensdag 16 juni was als laatste groep 8 aan de beurt. Wethouder Henk van Zeijts was erbij om de kinderen aan het werk te zien. Iedereen heeft genoten van deze afsluiting van een mooi project.

 

  • Klik op een foto voor een vergroting; via de pop-up die dan verschijnt kunnen nog vier foto's bekeken worden. 


Gorssel, 17 juni 2021

aa

bb

cc

dd

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends