Laatste nieuws

Oogstfeest in de Zorgtuin

Oogst delen
“Zullen we de oogst delen?” Met deze vraag aan groep 7 van de J.A. de Vullerschool werden in het voorjaar van 2013 door de leerlingen en hun leerkrachten onder begeleiding van de zorgtuinvrijwilligers pompoenzaadjes in potjes gestopt. Daarna konden de zaadjes in de vensterbank onder de waakzame blikken van de kinderen tot een volwassen plant uitgroeien. Eenmaal groot genoeg, (“wat groeien ze hard”), werden de plantjes door de kinderen naar de zorgtuin gebracht. Daar mochten ze uitgroeien tot meterslange planten met reuzenvruchten. Met tussenpozen kreeg de zorgtuin hoog bezoek van een delegatie leerlingen, die enthousiast hun goedkeuring gaven aan de verzorging van ‘hun pompoenen’ door de zorgtuinvrijwilligers.

Bijen
Tegelijkertijd startte in april met de andere groep 7 onder begeleiding van imker Paul Meessen een fantastisch nieuw project over het ‘samen-leven met de bijen’. Dit levend leren kreeg daarna nog een bijzonder vervolg op de tuin. Onder begeleiding van de imker luisterden en keken de leerlingen naar de onverstoorbare bedrijvigheid van het bijenvolk... en natuurlijk mochten ze ook een likje honing proeven.

oogstfeestje zorgtuin klein

Feest
Als afsluiting van het zorgtuinseizoen was er op vrijdag 20 september een oogstfeest, met de schooljeugd uit (inmiddels) groep acht, die enthousiast en met veel zorg hun pompoenenkindjes kwam oogsten, en met ouderen, vrijwilligers en cliënten van De Borkel. De oogst werd gevierd met een stuk zoete pompoentaart en appeltaart van de fruitbomen op de zorgtuin. Deze bomen zijn inmiddels negen jaar oud en werden destijds ook door leerlingen van de Vullerschool geplant.

Zonnescherm
In het kader van de doelstelling van de zorgtuin (een sociaal-maatschappelijk initiatief binnen een buurtgemeenschap, voor jong en oud, weerbaar en kwetsbaar), ondersteunde het Oranje Fonds deze middag met een fantastisch, praktisch cadeau voor de tuin: een zonnescherm. Zo is er volgend seizoen zonodig een plek in de schaduw.

Voedselbank
De geoogste pompoenen worden net als vorig jaar weer door de leerlingen aan de voedselbank in Zutphen aangeboden. Ook wordt er namens de bijenvolken en de imker een hoeveelheid zorgtuinhoning aan de voedselbank geschonken. De leerlingen van groep acht verbreden door deze projecten hun sociale horizon en zetten zich daadwerkelijk in voor een maatschappelijk doel.

“Zullen we de oogst delen?” Het antwoord op deze vraag is dus volmondig: ja, we delen de oogst.

www.munira.nl

Gorssel, 24 september 2013

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends