Ieder jaar in december, rond de Dag van de Mensenrechten (10 december) klimt Amnesty International in de pen. Verspreid over de hele wereld schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen.
|
Succesvolle actie 2016
In Nederland werd in 2016 een recordaantal van 166.000 brieven geschreven. Wereldwijd werden 4,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms’jes en WhatsApp’jes verstuurd. Ook kunnen ‘groeten-kaarten’ worden geschreven, gericht aan de tien mensen die in 2017 centraal staan.
Mensenrechtenverdedigers
Tijdens de Schrijfmarathon van 2017 is er speciale aandacht voor mensenrechtenverdedigers. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting, tegen discriminatie of onderdrukking en roepen machthebbers ter verantwoording. Wereldwijd worden zij steeds vaker slachtoffer van intimidatie, vervolging en geweld.
Brieven schrijven werkt
Een lawine aan brieven maakt indruk. In de woorden van Máxima Acuña uit Peru: “Ik ben oneindig dankbaar dat ik niet alleen ben, maar hulp krijg van zoveel mensen van over de hele wereld”. Vorig jaar schreef Amnesty voor Máxima Acuña, omdat zij en haar gezin bedreigd en mishandeld werden omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. In mei 2017 bepaalde het hooggerechtshof van Peru dat ze op haar land mag blijven wonen.
Schrijfmarathon in Gorssel
Ook in Gorssel wordt voor Amnesty geschreven en wel op zaterdag 9 december van 11.00-17.00 uur. Zozijn (voor mensen met een beperking) verleent hiervoor gastvrijheid: Hoofdstraat 43d (recht tegenover museum MORE), tussen ‘Eerlijk! genieten’ (voorheen Wereldwinkel) en ‘Zo en Nu’ (thee, lunch en kunst). Een kraam op straat trekt de aandacht en geeft informatie.
Contact
Dirk van Schie,
Gorssel, 3 december 2017
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels